Μεταξύ των λάτρεων του κρέατος, το μοσχαρίσιο κρέας αποτελούν ένα από τα βασικά «must have». Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με το Healthline, ενώ μεταξύ άλλων το μοσχαρίσιο κρέας περιλαμβάνει ψευδάργυρο, σελήνιο, Β12, Β6, φώσφορο και νιασίνη. Αυτό καθιστά το μοσχαρίσιο κρέας μια εξαιρετική επιλογή για την ενσωμάτωση σε μια υγιεινή διατροφή.

Παρά τα διατροφικά τους οφέλη, υπάρχουν διάφοροι τύποι μοσχαρίσιων μπριζόλων, όπως το t-bone, το φιλέτο και το ribeye και ανάλογα με το κομμάτι, οι μέθοδοι μαγειρέματος ποικίλλουν, γεγονός που μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ποιότητα και την υγεία του κρέατος.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες μέθοδοι μαγειρέματος του κρέατος επηρεάζουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του.

Μπριζόλες

Η γεύση και η συνοχή του κρέατος εξαρτώνται, επίσης, από τα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούνται. Αν αυτό που επιδιώκετε, όμως, είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε ένα άπαχο κομμάτι βοδινού κρέατος με χαμηλά λιπαρά, όπως το φιλέτο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Είτε μέτρια ψημένο είτε καλοψημένο, το μαγειρεμένο κρέας συνοδεύεται από ατομικές προτιμήσεις. Ωστόσο, καθώς το κρέας φιλοξενεί διάφορους τύπους βακτηρίων, είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε για αρκετή ώρα στη σωστή θερμοκρασία ώστε να εξαλειφθούν οι επιβλαβείς οργανισμοί, εξηγεί το Healthline.

Τρόποι για να μαγειρέψετε υγιεινά το μοσχαρίσιο κρέας

Μπριζόλες

Σύμφωνα με το Livestrong, το ψήσιμο στο τηγάνι αποτελεί μία καλή επιλογή. Με αυτή τη μέθοδο, το κρέας ψήνεται πρώτα σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να κλείσουν οι πόροι και να μη διαφύγουν τα υγρά του. Μετά το ψήσιμο, η θερμοκρασία μειώνεται και το κρέας μαγειρεύεται απαλά μέχρι το τέλος.

Από την άλλη, με το ψήσιμο στη σχάρα το κρέας ψήνεται μέσω έντονης θερμότητας σε κάρβουνα ή σε εστίες αερίου. Το Livestrong συμβουλεύει τη χρήση ψησταριάς αερίου για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον καπνό από τα κάρβουνα που εγκαθίσταται στη μπριζόλα.

Το σιγανό μαγείρεμα στην κατσαρόλα αποτελεί, επίσης, πραγματική μαγεία όταν πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας. Με λίγη υπομονή, τα σκληρά κομμάτια ωμού κρέατος μετατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες στην κατσαρόλα σε πολύ μαλακές μπουκιές νοστιμιάς. Ωστόσο, οι μεγάλοι χρόνοι μαγειρέματος μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια βασικών βιταμινών Β κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου, σημειώνει το Healthline.