Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραμμάρια κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 100 ml κόκκινο ή λευκό κρασί ξηρό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και αφού πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε για 90′ περίπου να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας.
  4. Καβουρδίζουμε το κριθαράκι με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι, ανακατεύοντάς το.
  5.  Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ’ ένα πυρέξ ή σε ατομικά πήλινα σκεύη, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε το κριθαράκι.
  6. Ρίχνουμε 3-4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20′-30′ περίπου στους 180οC.
  7. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σε περίπτωση που τραβήξει τα υγρά το κριθαράκι, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  8. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.