Οι συντάξεις, εδώ και πολλά χρόνια έχουν «παγώσει». Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας , επιχειρούν να βάλουν τέλος στην αδικία που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι δίνοντας σε 1 στους 2 συνταξιούχους, μία επιπλέον σύνταξη. Οι αυξήσεις που αναμένονται να ενεργοποιηθούν από 1/1/2023 θα κυμαίνονται κοντά στο 7% και θα αφορούν ακόμα και στους συνταξιούχους που δεν έχει επανυπολογιστεί ακόμα η σύνταξή τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast. Υπάρχουν μάλιστα σχεδόν 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι που θα λάβουν διπλή ενίσχυση, ενώ κάποιοι λίγοι περίπου 100.000, θα δουν τριπλή ενίσχυση.

O κ. Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, μίλησε αποκλειστικά στο Newsbeast, αναφορικά με το ύψος των χρημάτων που θα δουν οι συνταξιούχοι να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

'Ομηρος Τσάπαλος
O κ. Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ

Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης τους. Αφορά συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016.

«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι η έλλειψη επαρκών στοιχείων στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, κάτι που μας αναγκάζει να ανοίγουμε έναν-έναν τους συνταξιοδοτικούς φακέλους προκειμένου να εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά» υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος. Όπως υπογράμμισε «έχει γίνει ήδη τεράστια προσπάθεια εν μέσω δύσκολων συγκυριών και σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετώπισε ο ΕΦΚΑ με κυριότερο την μαζική έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, την οποία και καταφέραμε» είπε ο Εκπρόσωπος τύπου του e- ΕΦΚΑ.

«Το επιχείρημα ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 500.000 συντάξεων στερείται νομικής βάσης αλλά και κάθε λογικής και σοβαρότητας» τόνισε ο κ. Τσάπαλος και εξήγησε πως «είναι το πρώτο από τα τρία fake news που συστηματικά το τελευταίο διάστημα προσπαθούν συγκεκριμένοι φορείς και πρόσωπα να επικοινωνήσουν ως αντιστάθμισμα στην τεράστια πρόοδο που παρατηρείται στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις –έπειτα από μια 12ετία- στις συντάξεις του συνόλου των συνταξιούχων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του e- ΕΦΚΑ:

  • Ο αριθμός των περιπτώσεων που εκκρεμούν είναι κατά πολύ λιγότερος. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη ταχύτητα ολοκλήρωσης των επανυπολογισμών.
  • Οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Γιατί ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες όπου μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα δουν να λαμβάνουν και αυτοί την αύξηση της τάξεως του 7%. Τα υπόλοιπα που ακούγονται και γράφονται εντάσσονται και αυτά στη σφαίρα των fake news.

Αυτό σημαίνει πως ένας στους δύο συνταξιούχους, μάλιστα, θα λάβει μία επιπλέον σύνταξη, ενώ αρκετοί θα δουν ποσά ακόμη μεγαλύτερα.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

• Από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι της τάξεως του 7%.

• Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

• Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους.

• Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Tον Δεκέμβριο θα δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ

Τον Δεκέμβριο θα λάβουν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι την «επιταγή ακρίβειας», το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, που στην πράξη υποκαθιστά τα τελευταία χρόνια ένα μέρος από την «κομμένη» 13η σύνταξη. Το κονδύλι που διατίθεται είναι διευρυμένο, καλύπτοντας στην πράξη και συνταξιούχους με εισόδημα έως και 800 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, δικαιούχοι των 250 ευρώ είναι:

• Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 πέρυσι) με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ).
• 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
• 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.
• 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας– που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

O Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 850 ευρώ στη τσέπη τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 7%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 59,5 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 909,5 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 714 ευρώ που είναι σχεδόν το 80% μιας επιπλέον σύνταξης. Σε περίπτωση που η αύξηση είναι στο 7,5%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 63,75 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 913,75 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 765 που είναι σχεδόν το 90% μιας επιπλέον σύνταξης.

Αν οι παραπάνω αυξήσεις συνδυαστούν και με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τότε το πραγματικό όφελος για την κατηγορία των συνταξιούχων που προαναφέρθηκε μπορεί να ξεπεράσει το ύψος μιας επιπλέον σύνταξης.

Ακόμα ένα παράδειγμα που έδωσε ο κ. Τσάπαλος είναι: «συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Τι θα γίνει με όσους έχουν προσωπική διαφορά

Ακόμα και αυτοί που διαθέτουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν σημαντικές αυξήσεις στη τσέπη τους από τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε ένα σύνολο 930.000 συνταξιούχων με μεγάλη προσωπική διαφορά, οι 525.000 θα δουν αυξήσεις μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και 265.000 μέσω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ. Όλοι τους θα δουν παράλληλα σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

«Το 88% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά θα δουν αυξήσεις στις τσέπες τους» τόνισε ο κ. Τσάπαλος. «Άλλο ένα παράδειγμα fake news που καταρρίπτεται και προέρχεται από εκείνους που συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι αυξήσεις θα δουν μόλις 1 στους 3 συνταξιούχους» συμπλήρωσε.

Συνολικά, προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων του ΕΦΚΑ ότι το 94,6% των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα δει απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 1 στους 2 συνταξιούχους και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στη πράξη να αυξάνονται οι αποδοχές τους κατά μια επιπλέον σύνταξη ή και παραπάνω» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του e- ΕΦΚΑ.

«Αυτό αποτελεί μία έμπρακτη στήριξη των εισοδημάτων τους από την Κυβέρνηση, η οποία  εξάντλησε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για τους συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνητικές πρακτικές που προέβησαν σε περικοπές μέσω του ν. Κατρούγκαλου και άλλων αρνητικών παρεμβάσεων» κατέληξε ο κ. Τσάπαλος.