Δεν αποκλείει να εφαρμοστεί η λύση του διπλού νομίσματος στην περίπτωση της Ελλάδας ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Όπως μεταδίδει το StockWatch, μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, ο νομπελίστας οικονομολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος, λέγοντας, ωστόσο, πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, αυτό θα αποφευχθεί».

Η λύση αυτή ωστόσο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, να εφαρμοστεί σε περίπτωση που το δημόσιο επιδείξει αδυναμία να πληρώσει το σύνολο μισθών και συντάξεων. Θα μπορούσε, δηλαδή, εναλλακτικά να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά – και έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.

Ο κ. Πισσαρίδης θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο «όχι» στη λιτότητα αλλά να εφαρμόσει παράλληλα μεταρρυθμίσεις.

Εκτίμησε ότι το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε δεν θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια εάν οι γερμανοί εμμείνουν στις πολιτικές του.

«Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, ή η Ιταλία, ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας».