Να σταματήσει την…. αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας και της φοροαποφυγής μέσα από τριγωνικές συναλλαγές επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο μέσα από τη υιοθέτηση φόρου 26% σε όσες συναλλαγές θεωρούνται εικονικές.

Συγκεκριμένα, για να χτυπήσουν τη φοροαποφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών με τη μεσολάβηση offshore εταιριών, η κυβέρνηση θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26% χωρίς να αναγνωρίζει έκπτωση σε δαπάνες από την εφορία, εκτός εάν είναι σε θέση ο υπόχρεος προς φορολόγηση να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για εικονική συναλλαγή.

Με τον τρόπο αυτό, η δαπάνη για τις συναλλαγές με επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί «φακέλου τεκμηρίωσης» δεν θα αναγνωρίζεται από τις φορολογικές αρχές μέχρι να καταφέρει η αρχική επιχείρηση να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή και όχι για «τρικ» φοροαποφυγής, οπότε και θα παίρνει επιστροφή το ποσό που έχει καταβάλει βάσει του 26%.

Παράλληλα, στο προς διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των τεκμηρίων για ανέργους, απόρους και φοιτητές, καθώς και η διατήρηση του αφορολόγητου για όσους παρουσιάζουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ενοίκια. Με το σημερινό φορολογικό καθεστώς οι περιπτώσεις αυτές φορολογουμένων έχαναν το αφορολόγητο.