Περίπου 67 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρθηκαν από την Ιταλία από επενδυτές το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος έκανε λόγο για «ανησυχητικό μήνυμα».

«Η κατάσταση μοιάζει ήδη τόσο πολύ με αυτή του 2011», δήλωσε ο κ. Ζιν, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Οικονομικού Τύπου στο Μόναχο, και σημείωσε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τότε, ενώ γίνονταν μυστικές συζητήσεις ακόμη και για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

«Δεν θέλω να πω ότι είναι και πάλι τόσο άσχημα. Δεν πιστεύω ότι η Ιταλία πρέπει ή πρόκειται να βγει από την Ευρωζώνη», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, ο κ. Ζιν επανήλθε στην κριτική του για τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι με τα χαμηλά επιτόκια και την αγορά τίτλων εμποδίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Γερμανός οικονομολόγος εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, ενώ προέβλεψε ότι το ευρώ θα υπάρχει και έπειτα από δέκα χρόνια, χωρίς όμως ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, ενώ «η κρίση θα αναζωπυρώνεται ξανά και ξανά, όσο δεν διευθετείται η οικονομική κρίση που βρίσκεται στο υπόβαθρό της».