Στα 77 δισ. ευρώ προσδιόρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας «προσδιόρισε στα 77 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δις. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια. Ειδικότερα είπε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 32% στα τέλη του 2013.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα είναι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων και ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την επίπτωσή τους στην ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας είπε πως υφίστανται προβλήματα με την αξία των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών που δεν επιτρέπουν στα μέτρα Ντράγκι να είναι αποτελεσματικά.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για τα τεστ της ΕΚΤ που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του φθινοπώρου ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως σε πρώτη φάση θα εξετασθούν 7.000 δάνεια ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς για θέματα ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως «η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ πάσχει» και πως ακόμη είναι μια «ατελής» νομισματική ένωση.

Ερωτηθείς από τον κ. Λαφαζάνη για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες και την απαγόρευση που τους επέβαλε το Δημόσιο στο να μετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου , ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στις τράπεζες.