Την ανησυχία του για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με δημοσιογράφους εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα

Ο Δανός ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ τοποθετεί σε υψηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος και παρέπεμψε στα τεστ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

Ο Τόμσεν ερωτήθηκε για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 και είπε πως η τρόικα θέλει να καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι επιδιώκεται η αποφυγή οριζόντων μέτρων. Ανέφερε πάντως πως το Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν και ότι αυτό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών είπε πως για να συμβεί θα πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως αυτό υφίσταται και ότι η κάλυψη του σχετίζεται εν πολλοίς με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας . Για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα νέο δάνειο από την ΕΕ δεν το απέκλεισε. «Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού», είπε.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτή εξαρτάται από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ , από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το εάν θα ήταν προτιμότερη η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή το «κούρεμα» του χρέους είπε πως υπήρξαν απτά οφέλη από την προηγούμενη επέκταση των ωριμασμένων και ότι εάν υπήρχε εκ νέου επέκταση αυτή θα ήταν πρόσθετα καλοδεχούμενη.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών σημείωσε πως γνωρίζει τον νέο υπουργό και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. «Χάρηκα που συνεργάσθηκα με τον Γιάννη», τόνισε για τον Γ. Στουρνάρα.