Δυναμικά και σε πλήρη ετοιμότητα, διοίκηση και εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν το στοίχημα της επιβίωσης και της ανάπτυξης.

Την περίοδο των διαπραγματεύσεων εργάζονταν και υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα επί μακρόν, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σωτήρης Χριστογιάννης.

Ο ίδιος δεσμεύεται ότι η εξυγίανση θα επιτευχθεί με ήπιο τρόπο και μέσα από εθελοντικές αποχωρήσεις, ενώ η οικονομική αποκατάσταση θα διευθετηθεί εντός δύο εβδομάδων.

«Είναι μια νέα ημέρα για τα ΕΑΣ και ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και τους εργαζόμενους να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι η εταιρεία να γίνει βιώσιμη, εξαγωγική και πλεονασματική» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές πιστοποίησης του εξαγωγικού χαρακτήρα της ΕΑΣ, απάντησε: «Όλους αυτούς τους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας, με την επιτυχή έκβαση για την επιβίωσή μας, εμείς εργαζόμασταν και προετοιμάζαμε την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Ασχοληθήκαμε με τη μείωση του κόστους αλλά και με νέα συμβόλαια, μερικά εκ των οποίων έχουν υπογραφεί και άλλα έχουν δρομολογηθεί. Εκτιμώ ότι στους επόμενους 12 μήνες, όπως ακριβώς προβλέπει και η συμφωνία, θα αποδείξουμε ότι η εταιρεία μπορεί να έχει νέο πρόσωπο και ένα οικονομικό αποτέλεσμα προς όφελος των εργαζομένων, της ελληνικής οικονομίας και του Έλληνα φορολογούμενου».

Σε ερώτηση για αν μπορεί να αναφέρει συγκεκριμένες συμφωνίες εξαγώγιμων προϊόντων, διευκρινίζει: «Τα εξαγώγιμα δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά η εταιρεία είναι η μοναδική εταιρεία όπλων και πυρομαχικών της χώρας, με δυνατότητα παραγωγής εξελιγμένων προϊόντων και με σοβαρό ρόλο στην Εθνική Άμυνα.

Οπωσδήποτε, δεν μιλάμε για παλαιάς τεχνολογίας, αλλά για πολύ σύγχρονα προϊόντα, από πυρομαχικά μέχρι πυραύλους, και βεβαίως με τα νέα συμβόλαια, τα οποία μας εμπιστεύονται οι πελάτες μας, έχουμε ένα μέλλον που προδιαγράφεται πολύ καλύτερο από το παρελθόν».

Μάλιστα, σημειώνει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων μας αποτελεί το συμβόλαιο με τη αμερικανική αεροπορία για οβίδες, συμφωνία η οποία θα καλύψει παραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα παραδώσαμε ένα φορτίο σύγχρονων πυρομαχικών στον γαλλικό στρατό. Η εταιρεία καλύπτει και τις εγχώριες ανάγκες από τη μεγάλη ποικιλία των προϊόντων, όπως πυρομαχικά, όπλα φορητά, όλμοι αέρος – αέρος, ενώ γίνεται συναρμολόγηση και συντήρηση άλλων πολύ μεγαλύτερων πυραύλων».

Προσθέτει: «Θέλω να τονίσω ότι το τεχνολογικό επίπεδο της εταιρείας, το οποίο γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα υψηλό και συνεργαζόμαστε σε συμπαραγωγές με τις μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού.

Όπως προείπα, η αμερικανική εταιρεία εμπιστεύεται τα προϊόντα μας, γιατί τα έχει δοκιμάσει όπως και ο γαλλικός στρατός και βεβαίως όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ο Στρατός, η Αεροπορία και το Ναυτικό, οι οποίοι εφοδιάζονται με ποικιλία προϊόντων, όπλα και πυρομαχικά μικρού και μεγάλου διαμετρήματος».

Υπογραμμίζει ότι η ΕΑΣ συζητά για επέκταση των συνεργασιών της και με άλλες χώρες, επειδή διαθέτει την τεχνολογική δυνατότητα και τη γνώση και οι εργαζόμενοι είναι τεχνικοί υψηλής εξειδίκευσης. «Υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρή υποδομή μηχανημάτων και όλα αυτά αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατόν, ώστε τους επόμενους 12 μήνες που θα επανακληθεί η εταιρεία να έχουμε κερδίσει το στοίχημα.

Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτόν αναγνωρίζει ο διευθύνων συμβουλος της εταιρείας ότι διαδραμάτισαν οι εργαζόμενοι, «οι οποίοι παρά το ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, εργάζονταν και διατηρούσαν τα εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία, δείχνοντας υπευθυνότητα και πίστη στην πορεία της εταιρείας». Συνολικά, είναι 800 και με την εξυγίανση πρέπει να μείνουν 500, με τρόπο όμως ομαλό και με βάση τις εθελούσιες αποχωρήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομική εξομάλυνση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για τη διατήρηση της εταιρείας, εντός δύο εβδομάδων θα πληρωθούν. «Οι εργαζόμενοι πέρασαν πολύ δύσκολα. Είχαμε στιγμές με ανθρώπινα δράματα, οικογένειες που είχαν φθάσει στα όριά τους και η εταιρεία έκανε το παν για να τους συνδράμει, τώρα έφθασε η στιγμή να αποκατασταθούν όλα».