Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τους διεθνείς παρόχους πληρωμών, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να παραγκωνίσει σχετικές πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερες από τα δύο τρίτα των πληρωμών χωρίς μετρητά γίνονται με ξένες κάρτες, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πάροχοι τείνουν να εστιάζουν στις χώρες τους ή περιφερειακά, είπε ο Κερέ σήμερα σε συνέδριο, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρωζώνη. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημά της», δήλωσε.

«Οι λύσεις που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν το αναγκαίο μέγεθος και κλίμακα, ενώ ο εθνικός κατακερματισμός έχει παραλύσει τον ανταγωνισμό και έχει καταπνίξει τον ανταγωνισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. Ο τομέας των πληρωμών χωρίς μετρητά κυριαρχείται από παρόχους των ΗΠΑ, όπως η Visa και η Mastercard. Η Amazon και η Apple έχουν αποσπάσει, επίσης, μερίδιο της αγοράς με τα σχετικά σχήματα πληρωμών τους, όπως και ο διαδικτυακός πάροχoς PayPal Holdings που επίσης έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά αυτό θα είχε ευρύτερες συνέπειες για τις τράπεζες. Ο Κερέ προειδοποίησε να μην εκτοπισθούν από την ΕΚΤ οι «παίκτες» του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΚΤ θέσπισε πρόσφατα το σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS για συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες όμως καθυστερούν να ενταχθούν σε αυτό και δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποια σημαντική επίδραση. Η στήριξη σε μη Ευρωπαίους παρόχους πληρωμών είναι προβληματική, επειδή η ΕΕ δεν έχει εξουσία σε αυτούς και έχει περιορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες, είπε ο Κερέ. Νέες πρωτοβουλίες ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκουν να καλύψουν το κενό, όπως τα λεγόμενα “stablecoins” , μπορεί να είναι επίσης προβληματικές, επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί και δημιουργούν νομική αβεβαιότητα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών σε όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του 2021. «Το χρονικό διάστημα αυτό, όλοι στην ΕΕ, πολίτες και εταιρείες, θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές άμεσων πληρωμών σε όλες τις καταστάσεις πληρωμών», είπε. «Οι τράπεζες της ΕΕ πρέπει να είναι πλήρως διαθέσιμες για την παροχή και λήψη άμεσων πληρωμών σε όλη την ΕΕ», πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.