Με δήλωση – βόμβα στο Bloomberg, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, W. Radermacher τάραξε την ησυχία του Υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι «τέσσερις μήνες μετά το σχέδιο στήριξης, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν μαγείρεψε τα στοιχεία για το χρέος της».

«Θα υπάρξει σαφής ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η έκταση της αναθεώρησης δεν είναι ακόμη γνωστή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι προηγούμενες συμφωνίες επηρέασαν ελάχιστα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και τις μελλοντικές της υποχρεώσεις υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ μικρές.

Ωστόσο όλα θα κριθούν στις 22 Οκτωβρίου. Τότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία στοιχεία της για το έλλειμμα και το χρέος.

Το θέμα είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο από το στόχο που ζητά η τρόικα δηλαδή την μείωση του ελλείμματος στα 18,508 δις. ευρώ το 2010.

Είναι σαφές ότι εάν στις 22 Οκτωβρίου ανακοινωθεί αύξηση τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους, τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην καθώς θα χρειάζονται να παρθούν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το Νοέμβριο.

Διαβάστε το δημοσίευμα με τις δηλώσεις του W. Radermacher