Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Die Welt, η οποία είναι συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη σε θέματα που αφορούν το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και την κυβέρνηση Μέρκελ.

Το Βερολίνο φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντίθετο στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, θεωρώντας ότι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις υπάρχουσες συνθήκες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση Σόιμπλε με κάθε ευκαιρία ότι για να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση απαιτείται αλλαγή συνθηκών.

Το σχέδιο εκκαθάρισης τραπεζών αναμένεται να μπει σε λειτουργία το 2015, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τα κράτη -μέλη της ΕΕ και προβλέπει απώλειες για μετόχους, πιστωτές, αλλά και καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Die Welt, η απόφαση για το εάν θα προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ληφθεί στις αρχές του 2014 και θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων».