«Όχι» σε φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών

Νέο ραντεβού την Τρίτη έδωσε η διακομματική


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:52
29/05/2013
«Όχι» σε φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών
1
loading

Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τα στελέχη του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή συνισταμένη των προτάσεων των κομμάτων είναι η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

Η επιτροπή αποφάσισε το ποσό των 150 -200 εκατ. ευρώ να καλυφθεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των αγροτεμαχίων, ώστε να μην επιβαρυνθούν αστικά ακίνητα και κατοικίες με πρόσθετο φόρο.

Για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να εξετασθούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει έως τη Δευτέρα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους, ενώ ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα χορηγήσει στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Αυτά θα εξετασθούν σε νέα συνεδρίαση της διακομματικές επιτροπής την προσεχή Τρίτη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Αθηναίος

    ΜΑΖΙ με χιλιάδες ΜΗ ΑΓΡΟΤΕΣ Δ Ι Α Φ Ω Ν Ο Υ Μ Ε !!!! Έχουν χρόνια τώρα, ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΑ ωφεληθεί εκατομμύρια δις Ευρώ, οι αγρότες, (ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥΣ !!!!) Φ Τ Α Ν Ε Ι.... Να πληρώσουν ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει