Στα χέρια της «εφορίας» 33 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί

Νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:18
26/05/2013
Στα χέρια της «εφορίας» 33 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί
4
loading

Τη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Λογιστική Τυποποίηση και Έλεγχο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει αφενός την κατάρτιση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών αφετέρου τον τρόπο που αυτό θα εμπλουτισθεί με τα στοιχεία που θα χορηγούν οι τράπεζες.

Το Μητρώο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση -η οποία θα περιγράφεται αναλυτικά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο- θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία θα καταχωρούνται τα τραπεζικά δεδομένα προσώπων που ελέγχονται για έκνομες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα (εκτιμάται εντός δύο εργάσιμων ημερών) τα στοιχεία καταθετών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Η υποχρέωση κοινοποίησης στοιχείων θα αφορά σε όλες τις νομικές οντότητες. Έτσι, οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο υπάλληλοι (πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών) θα αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς φορολογουμένων (εταιρειών, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιτηδευματιών, μισθωτών και συνταξιούχων) που ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό, διακίνηση ναρκωτικών, κ.α..

Σε δεύτερη φάση στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα περιέλθουν όλα τα στοιχεία των εν Ελλάδι καταθετών, δηλαδή στοιχεία συνολικά 33 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διαθέτει έως το τέλος του χρόνου όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις κινήσεις καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ειδικότερα, διάταξη που θα εμπεριέχεται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών μία φορά τον χρόνο να γνωστοποιούν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις τα πιστωτικά ιδρύματα θα χορηγούν στοιχεία για μερίδες σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδύσεις σε ομόλογα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar toGatzoli

  και ετσι περιγραφεται πως η ΓΓΠΣ και οι τραπεζες θα βαλουν εναν προγραμματιστή να δουλεψει για το πολυ τριαντα μερες για να αποκτήσουν οι εφορίες προσβαση στους τραπεζικους λογαριασμους. Και το όλο εργο θα κρατήσει περιπου ενα χρόνο.... Μπράβο τους.
  Και απο το 2014 θα τους παρει δεκα χρονια να αποφασίσουνε και να σχεδιασουνε το query που θα συγκρίνει ποιοι κάτοχοι λογαριασμών εχουν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται απο τις δηλώσεις τους στην εφορία....
  Αρα εφοριακοί, τελωνειακοί, πολεοδόμοι, γιατροί και αλλοι που λαδώνεστε \'η φοροδιαφεύγετε μην ανησυχείται... προοδος μηδέν στο να σας πιάσουνε...

 2. avatar ΟΥΡΑΝΟΣ

  Περιμένετε με τέτοια μέτρα επενδύσεις?

 3. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ !! ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΕΝΤΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ !!

 4. avatar Dimopoulos

  Είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει το μέτρο καθόσον οι αποταμιεύσεις μπορεί να μετακομίσουν στο εξωτερικό ή σε κρυψώνες ή σε τιμαλφή. Και δεύτερον υπάρχει ηθικό ζήτημα, είναι σωστό οι μανδαρίνοι του Δημοσίου και οι υπάλληλοι της εφορίας (που ίσως να μην διακρίνονται για το αδέκαστο χαρακτήρα τους) να γνωρίζουν πόσα καταναλώνεις και πόσα βάζεις στην άκρη ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει