Συρρίκνωση που θα φτάσει το 0,8% αναμένει για την ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι τελικά τη νέα περίοδο ύφεσης δεν θα την αποφύγει η Ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον S&P, οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται επί τα χείρω, αφού πλέον εκτιμάται ότι η ύφεση θα είναι στο 0,8%, και όχι στο 0,7%, ενώ για το 2013 θα υπάρξει στασιμότητα στην οικονομία και όχι ανάπτυξη 0,3% όπως αναμενόταν.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο S&P θεωρεί ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα γνωρίσουν ένα ακόμη έτος ισχνής ανάπτυξης, ενώ η Ισπανία θα έχει συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 1,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Jean-Michel Six, η εικόνα της Ευρώπης συνεχίζει να είναι αρνητική, και εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε μπορούμε να μιλάμε για διπλή ύφεση, μετά από τρια τρίμηνα αρνητικής ή μηδενικής ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Η διαδικασία απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται την ώρα που η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η προσφορά χρήματος δεν καταφέρνει να αλλάξει τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο Six.