Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, αυτοτελής φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30% προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκε χτες στον πρωθυπουργό.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κατάργηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του φόρου παροχής υπηρεσιών από το 20% στο 30%.

Είτε θα συνεχίσει να παρακρατείται το 20% και το 10% θα κρατείται με την εκκαθάριση της δήλωσης, είτε θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση 30% για όλους.

Υπάρχει και το σενάριο που αφορά την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου που μειώνει κάπως τη φορολογία, στο 15%, όμως η κατάργηση του αφορολόγητου σημαίνει αυτόματα αύξηση φόρου κατά τουλάχιστον 500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες όλα δείχνουν ότι πάμε σε αύξηση του συντελεστή από το 25% στο 30%.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Αυξάνεται το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που προβλέπουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το μέτρο θα συνδυαστεί με αλλαγές στους συντελεστές. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4 από τα 8 που είναι σήμερα. Ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 15% από 10% που είναι σήμερα.