Το κοινοβούλιο της Εσθονίας επικύρωσε σήμερα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αποσκοπεί στην υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Συνολικά 59 βουλευτές, κυρίως του κυβερνητικού κεντροδεξιού συνασπισμού, ψήφισαν υπέρ του ΕΜΣ, έναντι 34 που ψήφισαν κατά — στην πλειοψηφία τους βουλευτές της αντιπολιτευόμενης αριστεράς.

Η Εσθονία, χώρα της Βαλτικής, η οποία έχει 1,3 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μέλος της ευρωζώνης από τον Ιανουάριο του 2011.

Ο ΕΜΣ θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αφού θα λειτουργήσει παράλληλα με αυτό ως τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς. Θα μπορεί να προβαίνει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ο ΕΜΣ προβλεπόταν αρχικά να λειτουργήσει στις αρχές Ιουλίου, αλλά έχει μπλοκαριστεί η επικύρωσή του στη Γερμανία, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε την εξέταση αγωγών κατά του μηχανισμού αυτού και του δημοσιονομικού συμφώνου, τα οποία έχουν ήδη πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά δεν έχουν υπογραφεί από τον πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ.