Μπροστά σε κρίση ελαιολάδου βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 10ετίας.

Αιτία είναι η μεγάλη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης στις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης και η ασυνήθιστα μεγάλη σοδειά της Ισπανίας που δημιούργησε πλεονάζουσα προσφορά που ανάγκασε την ΕΕ να παρέμβει.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μακράν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί λαδιού αντιπροσωπεύοντας το 70% της παραγωγής στον κόσμο. Η καλλιέργεια είναι κρίσιμη για μερικές από τις φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας, όπου η ανεργία φτάνει στο 33%.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά χονδρικής μειώθηκε στα 2.900 δολάρια ανά τόνο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2005, η τιμή του άγγιζε τα 6.000 δολάρια.

«Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση» ανέφερε στους F.T. ο Pekka Pesonen, επικεφαλής της αγροτικής ένωσης Copa-Cogeca στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Jean-Louis Barjol, διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου εκτιμά ότι τα αποθέματα ελαιολάδου θα εκτιναχθούν μέχρι τα τέλη του έτους σε ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 1,1 εκατ. τόνους, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου.