«Mεγάλο λάθος» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γ. Κασιμάτης την ενδεχόμενη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία βρίσκονται στο μεσαίο και χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας σκέψης έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγορά, όταν μια στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει μέχρι τέλος του χρόνου στο 50% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επισημαίνει: «Η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στο μεσαίο και χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α., στον υψηλό συντελεστή του 23%, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο λάθος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. O καταναλωτής φυσικά θα είναι εκείνος που θα επωμιστεί το κόστος από την μετάταξη αυτή, o καταναλωτής που σήμερα στενάζει και θα δει τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων και υπηρεσιών να εκτοξεύονται.

Παράλληλα ενώ βλέπουμε σήμερα τον πληθωρισμό να τρέχει με 5,5%, εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τον αυξήσουμε. Αυτός είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ή μήπως πρέπει ο τελικός στόχος να είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού και η συντονισμένη προσπάθεια αύξησης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. δεν έχουν άλλα όρια ανοχής ή αντοχής. Δεν μπορούν να απορροφήσουν εκ νέου οποιαδήποτε επιβάρυνση. Οι προβλέψεις για το μέλλον τους είναι δυσοίωνες. Ήδη μια στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι μισές από αυτές πανελλαδικά δεν θα μπορεί να καλύψουν ούτε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους».