Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοκλασάτα στελέχη να ζητούν να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό η διάταξη που θα επεκτείνει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενσωματώνονταν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να πάει λίγο πιο πίσω. Να κατατεθεί δηλαδή με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα. Και αυτό γιατί όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη δεν είναι ακόμα έτοιμη καθώς εκτός από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Ετσι, είναι πιθανόν να μην προλάβουν να συμπεριλάβουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη.

Για να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο απαιτείται η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων εκ των φορολογουμένων αυτών.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης που προβλέπει ότι σε κάθε πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται πλέον η εμπορική αξία και όχι η αντικειμενική η οποία σε πολλές περιοχές είναι μεγαλύτερη από τις τιμές της αγοράς, η διάταξη αυτή θα έχει ως συνέπεια τα ακίνητα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Δεδομένου μάλιστα ότι στον ΚΕΔΕ δεν προβλέπεται εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ψήφιση της παραπάνω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να χάνουν την κύρια κατοικία τους για τους φόρους που άφησαν απλήρωτους στην εφορία.

Ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων η ομάδα βασικών διαπραγματευτών της κυβέρνησης είχε χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.