Υπέρ των ανακατατάξεων στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα τάχθηκε χθες η Τρόικα κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, τόνισαν την ανάγκη να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τις διαθέσεις της για τις τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγροτικής, για την οποία ζήτησαν λεπτομέρειες ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει ταχθεί θετικά στην προοπτική της αύξησης κεφαλαίου της ΑΤΕ. Οι «ελεγκτές» αν και δεν εξέφρασαν ανοιχτά την άποψή τους για τα deals, υπερτόνισαν την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Μάλιστα, εξέφρασαν και την ικανοποίησή τους για τα θετικά αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, επιμένοντας στη σημασία της διατήρησης των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, θεωρώντας ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρόσφατου test θα πρέπει να επαναληφθούν και στους προσεχείς ελέγχους.

Κατά τα συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το θέμα της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επιμέρους διαδικασίες για την ενεργοποίησή του εφόσον χρειαστεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερος λόγος έγινε σχετικά με τη φιλοσοφία που η τρόικα θέλει να διέπει τη λειτουργία του καθώς η λογική είναι πως το Ταμείο δεν είναι ένας μηχανισμός διάσωσης αλλά ένας μηχανισμός σταθεροποίησης. Αυτό, σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται το Ταμείο σαν λύση για τη διάσωση τραπεζών που χαρακτηρίζονται από εγγενείς και διαρθρωτικές αδυναμίες ανεξάρτητες από τις πιέσεις της συγκυρίας.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Ταμείου προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και θα στελεχωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.
Πηγή: capital.gr