Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει τις καταθέσεις;

Γράφει ο Π. Δούκας στο newsbeast.gr


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:40
13/07/2011
Μπορεί η επιλεκτική χρεοκοπία να επηρεάσει τις καταθέσεις;
1
loading

Το selective default, δηλαδή μια «επιλεκτική χρεοκοπία», είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι μια κυβέρνηση άσκησε κάποιας μορφής πίεση, ή εκβιασμό, προς κάποιες ομάδες «επιλεγμένων» ομολογιούχων, ώστε αυτοί να μην εξαργυρώσουν τα ομόλογά τους όταν λήξουν, αλλά να τα αντικαταστήσουν με άλλα- και αυτό να φαίνεται πως δήθεν έγινε σε εθελοντική βάση…

Αυτά τα νέα ομόλογα δεν θα είχαν τόσο ψηλά επιτόκια, όσο θα απαιτούσαν οι αγορές, προφανώς γιατί αυτά που θα απαιτούσαν οι αγορές θα ήταν εξαιρετικά υψηλά. Και θα ήταν εξαιρετικά υψηλά, γιατί τα οικονομικά και δημοσιονομικά χάλια του κράτους που εκδίδει αυτά τα ομόλογα, καθιστούν μια τέτοια τοποθέτηση εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Ή αντίστοιχα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόραζε τα ομόλογα ενός κράτους πολύ φθηνά στην δευτερογενή αγορά, είτε για να τα αποσύρει, είτε για να τα «επιστρέψει», με κάποιο τρόπο, στην χώρα που τα εξέδωσε…

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχόταν πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Αλλά το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει και προσαρμογές στην ευελιξία των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΚΤ για την αντιμετώπισή της. Ας αποφασίσουν, με όποιον τρόπο επιβάλλεται, να δέχονται τέτοια ομόλογα, έστω και αν έχει κριθεί ότι συντρέχει «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αν δεν γίνει αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα. Οι καταθέτες δε θα μπορούν να κάνουν τις αναλήψεις που επιθυμούν, θα επικρατήσει μια κατάσταση πανικού, θα πτωχεύσουν οι τράπεζες, θα απαγορευτούν οι αναλήψεις και ο Θεός βοηθός!

Να σας θυμίσω πως μόλις πριν λίγα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωνε τους τόκους στα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες, όχι με ρευστό, αλλά εκδίδοντας νέα ομόλογα, τα λεγόμενα νέα τοκομερίδια! Αυτό με τα σημερινά δεδομένα συνιστούσε «επιλεκτική χρεοκοπία».

Γράφει για στο newsbeast.gr o Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ οικονομικών

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar dimi7777

    εσύ ρε Δούκα δεν ανήκεις σε αυτούς που φτάσανε τη χώρα εδώ? τώρα θες να μας μορφώσεις?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει