Ο πιο πρόσφατος «λογαριασμός» για το κόστος της ιρλανδικής τραπεζικής κρίσης παραδόθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, που έδειξαν ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειαστούν 24 δισ. ευρώ επιπλέον. Το μέγεθος είναι χαμηλότερο από τα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ που περίμεναν κατά μέσο όρο οικονομολόγοι.

Η ιρλανδική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι κάθε τράπεζα που εξετάστηκε θα διαθέτει συντελεστή καταθέσεων 122,5% έως το 2013. Κάθε οίκος θα πρέπει να διαθέτει επίσης συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 της τάξης του 6% για να αντεπεξέλθει στο «δύσκολο» σενάριο που έθεσε το ίδρυμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας υπέβαλε τα stress tests σε τέσσερις οίκους: την Allied Irish Banks, την Bank of Ireland, την Educational Building Society (EBS) και την Irish Life & Permanent.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών, που παραμένουν κατά πλειοψηφία υπό τον έλεγχο του κράτους, έχει ανασταλεί στο χρηματιστήριο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Για να χρηματοδοτηθεί η κεφαλαιακή αποκατάσταση των οίκων θα χρησιμοποιηθουν χρήματα από τον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο και ανήλθε στα 85 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια εκείνα έχουν διανεμηθεί σε 35 δισ. ευρώ για την τόνωση του τραπεζικού συστήματος και 50 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών σε ημερήσια βάση.

Μέχρι σήμερα, οι ζημιές στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα προέρχονταν κυρίως από το σκάσιμο της κερδοσκοπικής φούσκας στον εμπορικό κλάδο ακινήτων.

Τώρα όμως, τα τελευταία stress tests επικεντρώνονται σε μια επαπειλούμενη κατάρρευση του κλάδου κατοικίας.