Ο Χρήστος Μπουκώρος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το νέο ψηφιακό εργαλείο στο Κτηματολόγιο που θα απλοποιεί τη διαδικασία των διορθώσεων που αφορούν τα όρια των οικοπέδων αλλά και για τις καθυστερήσεις στα Κτηματολόγια.
Ένα από τα βασικά προβλήματα του Κτηματολογίου είναι η καθυστέρηση στο να καταχωρήσει πράξεις.
Υπάρχουν γραφεία που καθυστερούν τις υποθέσεις έως και έξι – οκτώ μήνες.
Τα Κτηματολόγια καθυστερούν στον νομικό έλεγχο, δηλαδή σωρεύονται υποθέσεις ακόμα και ηλεκτρονικά, έρχονται οι πολίτες και παίρνουν έναν ενιαίο αριθμό πρωτοκόλλου, μαζεύεται μια στοίβα, γίνεται ένα μποτιλιάρισμα με υποθέσεις και δεν υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να τις διεκπεραιώσει άμεσα.
Ο κ. Μπουκώρος δήλωσε πως πέρσι τέτοια εποχή υπήρχαν στο Κτηματολόγιο 56.000 εκκρεμότητες, ωστόσο φέτος μειώθηκαν.
«Μεσοσταθμικά ένα πιστοποιητικό για να εκδοθεί ήθελε 8 μήνες. Σήμερα, σε επτά ημέρες μεσοσταθμικά παίρνει κανείς πιστοποιητικό. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ρεκόρ έκδοσης πιστοποιητικών, 15.776 πιστοποιητικά, όταν πέρσι τέτοιο καιρό ήταν υποπολλαπλάσια. Αυτό δείχνει πως τους επόμενους μήνες, θα έχουν μειωθεί ραγδαία οι εκκρεμότητες. Συνεχώς ενισχύονται με προσωπικό και διάφορες μορφές εργασίας. Όπου υπάρχουν ελλείψεις προσπαθούμε να το καλύψουμε. Το τελευταίο δίμηνο έχει επιταχυνθεί η έκδοση πιστοποιητικών».
Διορθώσεις στο Κτηματολόγιο με ένα «κλικ»
Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο ψηφιακό εργαλείο στο Κτηματολόγιο που θα απλοποιεί τη διαδικασία των διορθώσεων που αφορούν τα όρια των οικοπέδων.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα (metavoles.ktimatologio.gr), η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να μπορούν να προχωρούν ψηφιακά σε αιτήσεις διόρθωσης, υποβάλλοντας, σε συνεργασία με τον μηχανικό τους, ένα τοπογραφικό διάγραμμα με τα ορθά όρια.
«Ο ιδιώτης μηχανικός θα μπαίνει, θα κάνει τη χωρική μεταβολή, οι όμοροι θα δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο αν συμφωνούν, και θα έρχεται ο μηχανικός του Κτηματολογίου και πιστοποιημένοι μηχανικοί του ΤΕΕ που θα λάβουν αυτόν τον ρόλο, και θα θεωρούν την υπόθεση της χωρικής μεταβολής. Είναι μία πολύ εύχρηστη πλατφόρμα», είπε ο υφυπουργός.