Η Microsoft κατάφερε – έστω και προσωρινά – να ξεπεράσει την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, αφού οι μετοχές του δημιουργού του iPhone ξεκίνησαν αδύναμα το έτος λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τη ζήτηση. Αντίστοιχη «νίκη» στην αιώνια μάχη μεταξύ των δύο κολοσσών της τεχνολογίας είχε καταφέρει η Microsoft το 2021.

Η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο από πέρυσι, χάρη στο προβάδισμα που έχει αποκτήσει η εταιρεία στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μέσω της επένδυσής της στην OpenAI, κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 3%, φέρνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,89 τρισ. δολάρια. Στο ίδιο διάστημα, η μετοχή της Apple υποχώρησε περισσότερο από 3%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να διολισθήσει στα 2,87 τρισ. δολάρια.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η Apple βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου ως η πολυτιμότερη εταιρεία. Στο διάστημα αυτό την προσπέρασαν μερικές φορές για σύντομο χρονικό διάστημα η Microsoft και η Saudi Aramco.

«Ήταν αναπόφευκτο ότι η Microsoft θα ξεπερνούσε την Apple, καθώς η πρώτη αναπτύσσεται ταχύτερα και έχει περισσότερα οφέλη από την επανάσταση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης», δηλώνουν αναλυτές.

Η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνολογία του OpenAI σε όλη τη σουίτα λογισμικού παραγωγικότητας, μια κίνηση που βοήθησε στην ανάκαμψη της επιχείρησής της στο cloud-computing το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η Apple, εν τω μεταξύ, παλεύει με την αποδυνάμωση της ζήτησης κυρίως για το iPhone. Η ζήτηση στην Κίνα, μια σημαντική αγορά, έχει υποχωρήσει καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει αργά από την πανδημία και η αναγεννημένη Huawei κατακτά το μερίδιο αγοράς της.

Η πτώση της Apple οφείλεται σε μια σειρά υποβαθμίσεων της αξιολόγησης της. Υπάρχει περιορισμένος χώρος για άνοδο τα επόμενα χρόνια, σχολίασε ο James Cordwell, αναλυτής της Redburn Atlantic Equities, αναφερόμενος στην ανάπτυξη στον τομέα του iPhone. Ο ίδιος υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή από buy σε neutral και προέβλεψε ότι οι επιδόσεις της Apple το τρέχον τρίμηνο θα είναι χαμηλές.

Στο μεταξύ, η Microsoft πήρε νέα ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα, μετά από συζητήσεις με developers σχετικά με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Πάντως η προσοχή είναι στραμμένη και στο επίσημο ντεμπούτο της συσκευής μεικτής πραγματικότητας της Apple που σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη βιομηχανία.

Η Apple ανακοίνωσε ότι το Apple Vision Pro, το headset «μεικτής» πραγματικότητας, που συνδυάζει το ψηφιακό περιεχόμενο με τον φυσικό κόσμο μέσω μιας τρισδιάστατης διεπαφής χρήστη που ελέγχεται από τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή, θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία στις ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου.