Επιχείρηση με ελικόπτερα για τη μείωση του πληθυσμού των ξενικών φιδιών Boiga irregularis πραγματοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας στο νησί Γκουάμ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε οι Αρχές θα ρίξουν με μικροσκοπικά αλεξίπτωτα 2.000 νεκρά ποντίκια στο νησί για να εξολοθρεύσουν τα φίδια.

Τα ποντίκια-δολώματα περιέχουν ακεταμινοφαίνη. Ογδόντα mg της ουσίας είναι αρκετά για να σκοτώσουν ένα φίδι, η δόση ωστόσο δεν είναι τόσο τοξική ώστε να δηλητηριάσει τα υπόλοιπα ζώα.

Τα φίδια Boiga irregularis εισήλθαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’40 με φορτηγά πλοία.

Οι ξένοι εισβολείς τρέφονται με ενδημικά πουλιά και σαύρες, ενώ ήδη έχουν οδηγήσει στον αφανισμό πολλά άλλα είδη. Εκτός αυτού, τα φίδια προκαλούν προβλήματα σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την εξάλειψη των φιδιών, που υλοποιείται από τις αρχές του χρόνου, ανέρχεται σε 8 εκατ. δολάρια.

Στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί σκυλιά-ανιχνευτές και παγίδες για την κατατρόπωση των φιδιών, ο πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται σε 2 εκατ., ωστόσο τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά.

Πηγή: econews.gr