Οι ηθοποιοί Νικόλ Κίντμαν, Ντανιέλ Οτέιγ και Κριστόφ Βαλτς θα είναι μέλη της κριτικής επιτροπής στο 66ο Φεστιβάλ των Καννών (15 έως 26 Μαΐου) της οποίας προεδρεύει ο αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Στίβεν Σπίλμπεργκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Ο Σπίλμπεργκ θα περιβάλλεται συνολικά από τέσσερις άνδρες, μεταξύ τους οι σκηνοθέτες Ανγκ Λι από την Ταϊβάν και Κριστιάν Μουνγκίου από την Ρουμανία.

Η 45χρονη Αυστραλή πρωταγωνίστρια έχει πάει αρκετές φορές στις Κάννες για να παρουσιάσει ταινίες της όπως το 2001 με το «Moulin Rouge», το 2003 με το «Dogville» και πέρυσι με το «Paperboy», κι ενώ στα τέλη του έτους αναμένεται να προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία «Grace de Monaco».

Ο Ντανιέλ Οτέιγ, γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, 63 ετών, μοιράστηκε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1996 για το φιλμ «Όγδοη Ημέρα» με τον Πασκάλ Ντικέν. Δύο φορές τιμήθηκε με το βραβείο Cesar καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στις ταινίες «Jean de Florette» (1987) και «Το κορίτσι στη γέφυρα» (2000). Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο ευρωπαϊκού κινηματογράφου για την ερμηνεία του στην ταινία «Κρυμμένος» του Μίχαελ Χάνεκε.

Ο 56χρονος Αυστριακός Κριστόφ Βαλτς ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι το 2009 και ο ρόλος του αξιωματικού των SS στην ταινία «Άδωξοι Μπάσταρδη» (Inglourious Basterds) του Κουέντιν Ταραντίνο τού χάρισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες και το Οσκαρ για τον β’ ανδρικό ρόλο. Επίσης φέτος απέσπασε το Οσκαρ β΄ανδρικού ρόλου για το «Django, ο Τιμωρός».

Η Ινδή Βίντια Μπαλάν, από τις πιο δημοφιλείς πρωταγωνίστριες του Μπόλιγουντ, θα είναι επίσης μέλος της επιτροπής. Η παρουσία της δείχνει την επιλογή των διοργανωτών να γιορτάσουν φέτος οι Κάννες τα 100 χρόνια του ινδικού κινηματογράφου.

Η βρετανίδα σεναριογράφος Λιν Ράμσεϊ και η σκηνοθέτιδα Ναόμι Καβάζε από την Ιαπωνία θα είναι μέλη της επιτροπής. Η Καβάζε απέσπασε το 1997 το βραβείο Χρυσής Κάμερας για το πρώτο της έργο «Suzaku» και το σημαντικό Grand Prix το 2007 για «Το δάσος που θρηνεί».