Στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας παρουσιάστηκε η καλλιτεχνική συνεργασία του Δ. Γκουνταρούλη και Ίσμαελ Ίβο, «Λόγος – Διάλογος». Ένας λόγος μουσικός, «σκοτεινός» που συνδιαλέγεται με τη βαρύνουσα χορευτική κίνηση, αναδεικνύοντας την πολυφωνική διάσταση ενός φύσει μονοφωνικού οργάνου.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Δήμος Γκουνταρούλης που γεμίζει την ζωή του με τζαζ και κλασσική μουσική και διακρίθηκε διεθνώς ως βιολοντσελίστας, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις σουίτες του Μπαχ. Για τον ίδιο ο Μπαχ «αποτελεί την δική του βίβλο», που έχει ερευνήσει με το μπαρόκ βιολοντσέλο του. Αυτοσχεδιάζει ξεκουρδίζοντάς το και «δίνει άλλο ήχο τεχνικά, πιο σκοτεινό ακόμα». Τα χέρια του σε νέες θέσεις πάνω στο σώμα του οργάνου, επαναπροσδιορίζουν τον μουσικό λόγο που « πάντα έχει ν’ αφηγηθεί κάτι καινούριο».

Οι σουίτες του Μπαχ με την προσωπική τους τονικότητα και το έντονο μουσικό «σκούρο» χρώμα εκφράζουν βαθύ οργανικό θρησκευτικό συναίσθημα. Ειδικά η πέμπτη σουίτα γραμμένη σε ντο ελάσσονα είναι «η σουίτα των παθών του ανθρώπου». Συμβολισμοί και μυστικισμοί που ερμηνεύονται με βαθύ συναίσθημα και ολοκληρωτικό δόσιμο ψυχής, προξενούν μια καταβύθιση στη θρησκεία της μουσικής και μέσω αυτής την πνευματική ανάταση.

Ο διακεκριμένος Βραζιλιάνος Ίσμαελ Ίβο, χορογραφεί και ερμηνεύει με το ρωμαλέο σώμα του το ερέθισμα που δομείται με την μουσική του Μπαχ. «Μια μοντέρνα μουσική που μιλά για το πάθος και τη συγκίνηση» γνωρίσματα που αιώνια προσδιορίζουν τον άνθρωπο και τη βαθιά του αγωνία. Η παράσταση «Λόγος – Διάλογος» εκφράζει την προβληματική θέση του σύγχρονου πολίτη και επαναπροσδιορίζει εκ νέου την έννοια του πάθους. Κυκλωμένοι οι δυο καλλιτέχνες από ιδιαίτερα υποβλητικό φωτισμό, γίνονται μάρτυρες ενός πηγαίου συνταρακτικού Λόγου.

Ο Δ. Γκουνταρούλης εκστασιασμένος πάσχει μέσα από την βαθιά ερωτική και ηδονική του σχέση με το τσέλο του. Κοφτές κραυγές και στεναγμοί πόνου δίνουν εναλλάξ θέση στην υπέρτατη αγαλλίαση και ευδαιμονία στο πρόσωπό του. Το συμπάσχον δε σώμα του έξοχου χορευτή αναμετριέται μαρτυρικά με το δικό του Λόγο, σ’ ένα συναρπαστικό μουσικό δρώμενο, «ανάμεσα στην παλαιά μουσική και το σύγχρονο χορό, ανάμεσα στην κίνηση και τον ήχο, τη μουσική και το χορό, την αναπαράσταση και την αφαίρεση».

dial

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος: «Λόγος»: Παλιοί και νέοι αυτοσχεδιασμοί γύρω από τη δεύτερη Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ. Σ. Μπαχ. Αυτοσχεδιασμός – αλάπ του Δήμου Γκουνταρούλη, Ricercar αρ. 7 σε ρε ελάσσονα του Ντομένικο Γκαμπριέλι. Αυτοσχεδιασμοί και παραλλαγές πάνω στο «La folia» του Δήμου Γκουνταρούλη, Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008 του Γ. Σ. Μπαχ.

Σόλο βιολοντσέλο (μπαρόκ τσέλο, Γαλλία, περ. 1780): Δήμος Γκουνταρούλης

Β’ Μέρος: «Διάλογος»: Η πέμπτη Σουίτα του Γ. Σ. Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και χορό, Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, «discordable», BWV 1011 του Γ. Σ. Μπαχ.

Χορογραφία – ερμηνεία: Ισμαέλ Ίβο

Καλλιτεχνική ιδέα και διεύθυνση – μπαρόκ τσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης.