Ο εισαγγελέας του Τορίνο, Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, ξεκίνησε έρευνα για τα αλλοιωμένα στοιχεία που αφορούν την εκπομπή ρύπων από αυτοκίνητα της Volkswagen. Η έρευνα, η οποία προς το παρόν είναι κατά αγνώστων, σχετίζεται με τα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρείας που κυκλοφορούν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Τύπο, μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εμπορικής απάτης και να επεκταθεί η όλη έρευνα και σε άλλες εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen στην Ιταλία, Μάσσιμο Νόρντιο, απαντώντας σε αίτημα του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέττι, έκανε γνωστό ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας που εκπροσωπεί, με μηχανή ντίζελ Euro 6, «σέβονται πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Σχετικά με τα υπόλοιπα «είναι σε εξέλιξη έλεγχοι», με συλλογή στοιχείων «για να αποσαφηνισθεί το όλο θέμα».

Ο πρόεδρος της Fiat Chrysler, Τζον Έλκαν, δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει εξελίξεις που αφορούν τους ανταγωνιστές, αλλά τόνισε ότι η εταιρεία του «είναι από εκείνες που δείχνουν τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο περιβάλλον».