Η Ρωσία αρχίζει να στέλνει τα άρματα μάχης T-14 στην Ουκρανία, τα οποία κάνουν ντεμπούτο για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης, καθώς αποτελούν την αναβάθμιση των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA την Τρίτη, μέχρι στιγμής έχουν χτυπήσει σε ουκρανικές θέσεις, όμως δεν έχουν συμμετέχει στη μάχη, αφού πέρα από την παραγωγή τους και τις υποσχέσεις που φέρουν, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη αποτελεσματικά.

Το άρμα Τ-14 διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το πλήρωμα να ελέγχει εξ αποστάσεως τον οπλισμό από «μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κύτους». Επιπλέον, έχει μέγιστη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο 80 χιλιομέτρων (50 μίλια) την ώρα.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ήταν απρόθυμες να δεχτούν την πρώτη δόση των αρμάτων μάχης λόγω της «κακής κατάστασής τους».

Επίσης, ανέφεραν πως οποιαδήποτε ανάπτυξη του T-14 θα ήταν πιθανότατα «μια απόφαση υψηλού κινδύνου» για τη Ρωσία, και μια απόφαση που θα ληφθεί κυρίως για προπαγανδιστικούς σκοπούς. «Η παραγωγή είναι πιθανώς μόνο ορισμένες δεκάδες, ενώ οι διοικητές είναι απίθανο να εμπιστευτούν το όχημα στη μάχη», δήλωσε ο βρετανικός στρατός.

Υπενθυμίζεται, πως το Κρεμλίνο διέταξε την παραγωγή 2.300 από τα άρματα μάχης – που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2015 – έως το 2020, αλλά αργότερα αυτό επεκτάθηκε μέχρι το 2025, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ.