Πολιτικές επιπτώσεις έχει στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή το ναυάγιο με αιτούντες άσυλο στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

Σχολιαστές ζητούν ακόμα και την παραίτηση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ με το αιτιολογικό ότι η «χαλάρωση» της πολιτικής της έναντι των αιτούντων άσυλο με το αιτιολογικό της πιο «ανθρώπινης» αντιμετώπισή τους, είναι οι λόγοι που ενθάρρυναν τους δουλεμπόρους να μεταφέρουν λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ζητείται δηλαδή από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ακόμα πιο σκληρή πολιτική έναντι των αιτούντων άσυλο για να μην τους επιτρέπεται να φθάνουν στην Αυστραλία.

Το πλοιάριο με περίπου 100 λαθρομετανάστες συνετρίβη σε βράχια, στο Νησί των Χριστουγέννων, στην προσπάθεια του να φτάσουν οι Αυστραλοί στις ακτές προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Εικάζεται ότι οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ήταν ιρανικής και ιρακινής καταγωγής και ότι το πλοίο απέπλευσε από την Ινδονησία.

Περισυλλέχθηκαν οι σοροί 27 ατόμων, ενώ 41 εξ αυτών διασώθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού.

Εκπρόσωποι οργανώσεων υπέρ των αιτούντων άσυλο θέτουν ερωτήματα στην αυστραλιανή κυβέρνηση, σχετικά με το γιατί το πλοιάριο δεν εντοπίστηκε εγκαίρως και γιατί δεν αναχαιτίστηκε στην ανοιχτή θάλασσα, όπως συμβαίνει συνήθως, σε νερά που περιπολούνται συνεχώς, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβαινόντων.