Μία από τους 42 επιζώντες του ναυαγίου στη Νήσο των Χριστουγέννων δήλωσε σήμερα στις αυστραλιανές αρχές πως το πλήρωμα του ινδονησιακού πλοιαρίου που επέβαιναν άφησε το σκάφος να πέσει ακυβέρνητο στα βράχια.

Όπως δήλωσε η Ιρακινή Ράνα Μοχάμαντ, που έχασε τον σύζυγο και τον γιό της στην τραγωδία, το πλήρωμα έσβησε τη μηχανή τρεις ώρες προτού βυθισθεί, παρασέρνοντας στον θάνατο τουλάχιστον 49 Ιρακινούς και Ιρανούς που επιζητούσαν πολιτικό άσυλο.

Η ίδια δηλώνει στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ πως οι περίπου 100 επιβαίνοντες πανικοβλήθηκαν όταν διαπίστωσαν πως το πλοιάριο οδεύει ακυβέρνητο προς τις βραχώδεις ακτές, όπου και συνετρίβη παρασυρμένο από τα τρικυμιώδη κύματα.

Τα τρία μέλη του πληρώματος επέζησαν και κατά πάσα πιθανότητα θα δικασθούν για ανθρωποκτονία. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ παρήγγειλε να ξεκινήσουν έρευνες για να διαπιστωθεί πώς το πλοιάριο μπόρεσε να προσεγγίσει τη Νήσο τω Χριστουγέννων χωρίς να εντοπισθεί από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των Τελωνειακών Υπηρεσιών.