Το πρώτο του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό έκανε ο Κάρολος, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί αύριο (10/9) και επίσημα ως Βασιλιάς της Βρετανία.

Ο Βασιλιάς Κάρολος που έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής (9/9) στο Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, έγινε δεκτός από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα με επευφημίες.

Ο Κάρολος ήταν συγκινημένος και αναφέρθηκε σε όλα τα μέλη της οικογένειά του.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα. Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά ο Κάρολος.

«Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, και εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που απομένει ο Θεός να μου χορηγήσει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας.

Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή και τις περιοχές σε όλο τον κόσμο και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή».

Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας είπε: «Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά.

Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ».

Ο Oυίλιαμ θα είναι ο νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας

«Με την Catherine δίπλα του, ο νέος μας Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ξέρω, θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τις εθνικές μας συνομιλίες, βοηθώντας να φέρουμε τους περιθωριακούς στο κεντρικό σημείο όπου μπορεί να δοθεί ζωτική βοήθεια», είπε ο Κάρολος για τον Oυίλιαμ που γίνεται ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Στην ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στον μικρότερο γιο του, Χάρι, αλλά και τη σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ.

«Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Το «αντίο» στη μητέρα του

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας είπε το «αντίο» στη μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ.

«Και στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου μεγάλο ταξίδι για να ενωθείς με τον αείμνηστο μπαμπά μου, θέλω απλώς να πω το εξής: ευχαριστώ.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την αφοσίωσή σας στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρετήσατε τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια.

Μακάρι οι Αγγέλοι να τραγουδούν στην ανάπαυσή σου».