Στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, επικρατεί η αίσθηση πως η Ρωσία είναι απομονωμένη μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πώς αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος πλανήτης τα γεγονότα που διαδραματίζονται τους τελευταίους δύο μήνες; «Η πραγματικότητα είναι διαφορετική», μας απαντά ο Κωνσταντίνος Φίλης. Ο παγκόσμιος χάρτης άλλα «μαρτυρά». Η στάση της Ινδίας, ενός εταίρου των Αμερικάνων, αλλά και των κρατών της Μέσης Ανατολής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δείχνουν προθέσεις που δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και αναλυτής Διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε στο στούντιο στο Newsbeast. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων στην γεωπολιτική σκακιέρα. «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση». Τι σημαίνει αυτό; «Περιφέρειες θα συνεργάζονται και οικονομικά μεταξύ τους. Φαίνεται πως έχει γίνει η επιλογή να αγοράζουμε ακριβότερα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες», μάς εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά την πραγματική μάχη, και όχι την οικονομική, έχουμε εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία; Γνωρίζουμε πόσα είναι τα θύματα από τις δύο πλευρές. Ο κύριος Φίλης είναι κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση. Ούτε κατ’ εκτίμηση δεν μπορεί κανείς να πει τι ακριβώς συμβαίνει». Ο καθηγητής συνεχίζει λέγοντας: «Όπως είμαστε “τυφλοί” ως προς συγκεκριμένες περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, έτσι και τα νούμερα που ακούγονται από την ουκρανική πλευρά πως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20.000 ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι, μου φαίνονται υπερβολικά. Είναι ένα μεγάλος αριθμός. Μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των Αμερικανών που χάθηκαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:42 Έχουμε πραγματική εικόνα για τα θύματα των δύο πλευρών;

1:55 Ο πόλεμος των χαρακωμάτων και ο πόλεμος της προπαγάνδας.

3:33 Πώς βλέπει και αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος τη Ρωσία, πέραν της εικόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

7:19 Η τάση της αποπαγκοσμιοποίησης. Τι σημαίνει αυτό και οι ποιες θα είναι οι συνέπειες;

11:40 Γιατί το ΝΑΤΟ βγαίνει ενισχυμένο από αυτό το οποίο συνέβη;

14:55 Η Ευρώπη είναι στους μεγάλους χαμένους. Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια που δεν έχει ρόλο και λόγο. Οδηγούμαστε σε μία Ευρώπη που κατακερματίζεται.

20:08 Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και η ευθύνη που φέρει η Δύση.

24:24 Η Τουρκία φαίνεται πως κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κρίση και να κερδίζει έδαφος στη διπλωματία. Πώς λειτούργησε και το κατάφερε αυτό;

Podcast Newsbeast

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»