Ένας πόλεμος αποτελεί πάντα κομμάτι της Ιστορίας. Αυτό και μόνο αρκεί, ώστε ν’ αναλυθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως ζούμε ιστορικές στιγμές. Γίνονται κινήσεις ώστε να αλλάξει η εικόνα στην παγκόσμια σκακιέρα. «Αχνοϋφαίνεται η αυγή μιας νέας εποχής, η οποία θα είναι αρκετά μακροχρόνια», σημειώνει στο Newsbeast ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης.

Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον συντονιστή του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Μιλήσαμε κυρίως για την επόμενη μέρα. Αυτό που δουλεύεται για να έρθει. «Σηματοδοτείται το τέλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Δημιουργείται ένας δεύτερο Ψυχρός Πόλεμος», μάς αναλύει στο podcast.

Ο κύριος Βενέτης βάζει στο κάδρο μία ακόμη παγκόσμια υπερδύναμη. Την Κίνα. Θεωρεί πως σε πολιτικό επίπεδο, οι Κινέζοι χαίρονται με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την επίθεση των Ρώσων, τα μεταφράζουν ως συρρίκνωση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Επηρεάζονται όμως τα οικονομικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί ένα διπλό κόσμος».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Δρ. Βενέτη στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:42 Γιατί συμβαίνουν, τώρα, όλα αυτά στην Ουκρανία;

3:03 Το παιχνίδι της Ευρασίας που παίζεται εδώ και αιώνες. Ποιος είναι ο τελικός σκοπός;

6:07 Η στάση της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Ήταν μια καλά υπολογισμένη κίνηση

9:49 «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

12:20 Οι ΗΠΑ βλέπουν το μεγάλο εχθρό τους: την Κίνα. Η Ρωσία καλείται να παίξει το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου»

15:37 Τα πραγματικά σχέδια των Κινέζων και τι τους φοβίζει

Podcast Newsbeast

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»