Αδύνατη φαντάζει η επίτευξη συμφωνίας των δυτικών χωρών με το Ιράν πριν από το τέλος Ιουνίου εφόσον, όπως διευκρινίζουν πρέσβεις δυτικών χωρών στην Ουάσινγκτον με χθεσινές τους δηλώσεις, δεν θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής οι τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν πως στην καλύτερη περίπτωση οι κυρώσεις εναντίον της χώρας θα αρθούν στο τέλος του χρόνου.

Σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης έχουν μπει έξι μεγάλες δυνάμεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Αντιπρόσωποι στην Ουάσινγκτον από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία – τριών χωρών της ομάδας P5+1 που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – σκιαγράφησαν τις προσδοκίες τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσαν για τις 30 Ιουνίου.

«Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και αμέσως μετά», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό στο ινστιτούτο έρευνας (think tank) Atlantic Council.

Παράλληλα, ο Αρό τόνισε την πιθανότητα ενός «ασαφούς» τέλους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ακόμη και αν επιτευχθεί οριστική συμφωνία στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε πως τα τεχνικά παραρτήματα με τις λεπτομέρειες ίσως χρειαστεί να οριστικοποιηθούν μετά από την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Η ιρανική κυβέρνηση πιέζει ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν από τους υπουργούς των έξι χωρών αντί από τους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους είπε ο Αρό, αλλά οι δυτικοί διπλωμάτες αντιτείνουν ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σταδιακά και μόνο εφόσον το Ιράν έχει κάνει τα πρώτα βήματα στον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

«Το Ιράν χρειάζεται κάποιο χρόνο πριν αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η ελάφρυνση των κυρώσεων δεν μπορεί ν’ αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Βίτιγκ.

Ο Βρετανός πρέσβης, Πήτερ Ουέστμακοτ, είπε ότι θα καταστεί δύσκολο να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ιδιαίτερα αν αποδοθεί η ευθύνη για την αποτυχία στις μεγάλες δυνάμεις.