Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συνέχιζαν τις μαραθώνιες συνομιλίες τους έπειτα από σχεδόν 11 ώρες τη νύκτα της Τετάρτης προς σήμερα, Πέμπτη, στο Μινσκ, προσπαθώντας να καταλήξουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ, άλλοτε μαζί με τους συμβούλους τους και άλλοτε μόνοι, συζητούσαν λεπτομερώς το έγγραφο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολλές ημέρες από τους διπλωμάτες τους και έχει στόχο να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη δέκα μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε στο Twitter πως “παρατείνει την παραμονή του” στο Μινσκ και καθυστερεί «την αναχώρησή του για ένα ταξίδι στη Βραζιλία».

«Όλοι χασμουριούνται, αλλά συνεχίζουν να συζητούν», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που παρευρίσκεται στις συνομιλίες.

Ενώ το μεγαλοπρεπές «Μέγαρο της Ανεξαρτησίας», που φιλοξενεί τη συνάντηση, άρχιζε το πρωί να θυμίζει καταυλισμό, με αξιωματούχους και δημοσιογράφους αποκοιμισμένους στους καναπέδες, ακόμη και στο πάτωμα, ένα μέλος μιας αντιπροσωπείας εξέφρασε την εκτίμηση πως οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τρεις ώρες.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς μια συμφωνία για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Facebook ο Βαλέρι Τσάλι, ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Ουκρανικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για “πρόοδο”, χωρίς να κάνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ κατέβαλαν ασφαλώς προσπάθειες μπροστά στις κάμερες, αλλά το συνοφρυωμένο πρόσωπο του ουκρανού προέδρου και η αυστηρή στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ανέπτυξε το στρατό του στην ανατολική Ουκρανία, έκαναν φανερό πως οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να διακρίνει από μια μισάνοιχτη πόρτα τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συζητούν με πολύ ζωηρό τρόπο όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο.

Οι Πούτιν και Ποροσένκο αντάλλαξαν μια πολύ σύντομη χειραψία, έχοντας δίπλα τους την Μέρκελ και τον Ολάντ, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής.

Οι τέσσερις ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, ενώ οι μάχες και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν να σκοτώνουν ανθρώπους, καθώς μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη οι νεκροί έφθασαν τους πενήντα.

Μολονότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, το κείμενο που χρησιμεύει ως βάση στις συνομιλίες έχει στόχο να διευθετήσει ακανθώδη θέματα: να αποκαταστήσει τον έλεγχο του Κιέβου στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα στις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, να καθορίσει τη γραμμή του μετώπου ώστε να αρχίσει μια αποχώρηση των βαρέων όπλων ή ακόμη να προσδιορίσει το “καθεστώς των εδαφών” που κατακτήθηκαν από τους αυτονομιστές.

Από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στη διάρκεια της νύκτας στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του πει πως, αν συνεχίσει την «επιθετική» στρατηγική του στην Ουκρανία, το «τίμημα» για τη Ρωσία θα αυξηθεί.

TAGS