Υποχρεωτικό για την εργασία 1,8 εκατ. μισθωτών υπαλλήλων της Γαλλίας που απασχολούνται στα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τα μουσεία ή ακόμη τα τρένα μεγάλων αποστάσεων είναι πλέον το υγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο ήδη επιβλήθηκε στο δημόσιο το καλοκαίρι.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα των υγειονομικών πιστοποιητικών του προσωπικού τους που έρχεται σε επαφή με το κοινό, καθώς και των εθελοντών που παρεμβαίνουν σε όλους «τους χώρους, τα ιδρύματα, τις υπηρεσίες ή τις εκδηλώσεις» που αναφέρονται από το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα τα μπαρ, τα θέατρα, τα διεθνή λεωφορεία ή αεροπλάνα, τα πάρκα ψυχαγωγίας, τους ζωολογικούς κήπους, τις εκθέσεις και τα πανηγύρια και ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Το πρωί της Δευτέρας (30/8) μια ουρά υπήρχε μπροστά από ένα φαρμακείο του 6ου δημοτικού διαμερίσματος της Λιόν, όπου πολυάριθμοι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι είχαν πάει για να κάνουν τεστ. «Είναι υποχρεωτικό να έρχομαι κάθε τρεις ημέρες, διαφορετικά δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου», λέει ο Νοέ Ρονά, ένας 22χρονος θυρωρός.

Ποιοι μπορούν να εκδώσουν υγειονομικό πιστοποιητικό και τι ισχύει για όσους δεν διαθέτουν

Το πιστοποιητικό αφορά όσους έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ που έχει γίνει πριν από λιγότερο από 72 ώρες ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από την Covid-19.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε «μια εβδομάδα ευελιξίας» πριν τεθούν σε εφαρμογή ενδεχόμενες «κυρώσεις», οι οποίες μπορούν να φθάσουν μέχρι το κλείσιμο ενός καταστήματος.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οι μισθωτοί που δεν θα διαθέτουν αυτό το υγειονομικό πιστοποιητικό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ θα μπορούν να πάρουν άδεια, να τηλεργάζονται, να μετατεθούν σε μια θέση που δεν απαιτεί το πιστοποιητικό αυτό ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών.

«Αν μετά από εβδομάδες» ορισμένοι υπάλληλοι «εξακολουθούν να μην έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό», η επιχείρηση «θα περάσει σ’ ένα σύστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας», κάτι που είναι «βαριά απόφαση», υπογράμμισε ο Μπενουά Σερ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Ανθρώπινων Πόρων (ANDRH) στο Franceinfo.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υγείας, περισσότεροι από 48 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (71,8% του συνολικού πληθυσμού) και περισσότεροι από 43,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ενώ εγκρίνεται από μια σαφή πλειονότητα Γάλλων (64% έως 77% ανάλογα με το χώρο για τον οποίο απαιτείται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση), το υγειονομικό πιστοποιητικό αμφισβητείται ωστόσο από μια μειονότητα, η οποία διαδηλώνει κάθε Σάββατο εδώ και μερικές εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Το περασμένο Σάββατο περίπου 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε 222 πορείες που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, 14.500 από τους οποίους στο Παρίσι. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή ήταν μειωμένη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.