Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε απόψε ότι η ψηφοφορία η οποία διεξήχθη χθες Κυριακή για να απαντήσουν οι πολίτες της επαρχίας στο ερώτημα εάν επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθεί είχε «απόλυτη επιτυχία», αφού συμμετείχαν σε αυτή πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες, και πρόσθεσε ότι η διαδικασία απέδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί «μόνη» της, με δική της κυβέρνηση.

«Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι (ψήφισαν), πρόκειται για μια πλήρη επιτυχία, με δεδομένες τις συνθήκες» οι οποίες επικράτησαν, είπε ο Μας, καταγγέλλοντας την «μυωπία» και την «αδιαφορία» της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της επαρχίας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η Ζουάνα Ορτέγκα, αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει πως ως τις 18:00 τοπική ώρα χθες (19:00 ώρα Ελλάδας) στο συμβολικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είχαν πάρει μέρος ακριβώς 1.977.531 πολίτες της επαρχίας.

Το δημοψήφισμα ωστόσο στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό —καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι, ή εκλογική επιτροπή, ενώ είχε κριθεί έκνομο από τη Μαδρίτη.

Περίπου 5,4 εκατ. πρόσωπα από 16 ετών και άνω, ή κάτοικοι της Καταλονίας για πάνω από τρία χρόνια προκειμένου για αλλοδαπούς, μπορούσαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα απαντώντας σε δύο ερωτήματα: «Επιθυμείτε να γίνει η Καταλονία κράτος και εάν ναι, πρέπει να είναι ανεξάρτητο;».

Ο 58χρονος Αρτούρ Μας, ο συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας, κινδυνεύει να του ασκηθεί δίωξη για «πολιτική ανυπακοή» διότι οργάνωσε την ψηφοφορία αυτή, η οποία είχε δοθεί εντολή να ανασταλεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Μαδρίτης.

Ο Μας επιδίωκε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, ώστε να βρεθεί σε θέση ισχύος στην προσπάθειά του να αποσπάσει από την συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι τη συγκατάθεσή της για την διοργάνωση ενός έγκυρου και νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας—κάτι που η Μαδρίτη αποκλείει κατηγορηματικά.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αυτό αποτέλεσε «μια πράξη προπαγάνδας», «στείρα και ανώφελη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που εκφράστηκε για τη διαδικασία αυτή, έκανε λόγο περί «πολιτικής προπαγάνδας» υπέρ του Αρτούρ Μας, χωρίς καμιά «δημοκρατική εγκυρότητα».

«Η Ισπανία είναι μια δημοκρατική χώρα (…) η οποία απολαύει ελευθερία της έκφρασης (…) και στην οποία οι ψηφοφορίες διέπονται από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι εγγυώνται την αμεροληψία και την ουδετερότητά τους. Καμιά από τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκε» κατήγγειλε, εκτιμώντας ότι οι οργανωτές της διαδικασίας είναι «μεροληπτικοί» και «προκατειλημμένοι». Ακόμη, προειδοποίησε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν «εντός των προσεχών ημερών» εάν θα προχωρήσουν σε «νομικές ενέργειες» ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες «ποινικές ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν.

Ο Μας είχε δηλώσει ότι θα οργανώσει το δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.