Η Βρετανία επιθυμεί η Ισπανία να παραμείνει ενωμένη και το όποιο δημοψήφισμα που θα κρίνει αν η Καταλονία θα ανεξαρτητοποιηθεί θα πρέπει να διενεργηθεί μέσω του κατάλληλου συνταγματικού πλαισίου, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Χθες Κυριακή, εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν σε άτυπο δημοψήφισμα κατά το οποίο το 80% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Το δημοψήφισμα ωστόσο στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό, καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι ή εκλογική επιτροπή, ενώ είχε κριθεί έκνομο από τη Μαδρίτη.

«Η Βρετανία είναι φίλη και σημαντικός σύμμαχος της Ισπανίας […] επιθυμούμε η Ισπανία να παραμείνει ενωμένη και να παραμείνει μαζί», είπε ο Κάμερον σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν σε διάσκεψη στο Λονδίνο ερωτηθείς ποιά συμβουλή θα έδινε στην Ισπανία έπειτα από την εμπειρία του από το δημοψήφισμα στη Σκωτία.

«Η άποψή μας για τα δημοψηφίσματα είναι ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να γίνονται μέσω των κατάλληλων συνταγματικών και νομικών πλαισίων. Θα πρέπει να γίνονται εντός και όχι έξω από αυτά», σχολίασε ο βρετανός πρωθυπουργός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.