Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήξερε ότι ήθελε να παντρευτεί την Ελισάβετ από την ηλικία των 18 ετών, φλέρταρε συχνά μαζί της και την έκανε να χασκογελάει, υποστηρίζει ένας ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών στο κάστρο του Ουίνδσορ την περασμένη Παρασκευή, γνώρισε την πριγκίπισσα τότε 13χρονη Ελισάβετ στον γάμο της ξαδέρφης του, πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας, όπως αναφέρει η Daily Mail. Κράτησε επαφή μαζί της, στέλνοντάς της γράμματα τα επόμενα χρόνια.

Αρραβωνιάστηκαν κρυφά το 1946 και ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος VI έδωσε την άδειά του για να παντρευτούν τον Απρίλιο του 1947. Αναλύοντας τις εικόνες του ζευγαριού στις 9 Ιουλίου, την ημέρα που ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να παντρευτεί, ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τζόμπσον παρατήρησε πώς ο Φίλιππος πάντα έκανε τη σύζυγό του να γελάει.

«Συνέχεια λέει πράγματα που είναι ξεκάθαρα ανάρμοστα και εκείνη χαζογελάει», δήλωσε στο True Royalty TV. «Εκείνη προσπαθεί να συγκρατηθεί και να είναι επίσημη και τότε εκείνος της λέει κάτι και οι ώμοι της ανεβαίνουν. Και εκείνη απλώς γελάει. Την κάνει να χαζογελάει όλη την ώρα, φλερτάρει μαζί της όλη την ώρα».

Εξηγώντας πως ο πρίγκιπας Φίλιππος πίστευε πάντα ότι θα παντρευόταν τη μελλοντική βασίλισσα, ο Τζόμπσον σημείωσε: «Όταν ο Φίλιππος μπήκε στο πρώτο πλοίο, είπε στον καπετάνιο ότι θα παντρευόταν την πριγκίπισσα Ελισάβετ, όταν θα γινόταν 18.

Αυτό είναι το παράξενο, δεν ήταν ερωτευμένος μαζί της τότε, αλλά ήταν ξεκάθαρος για αυτό. Πότε την ερωτεύτηκε; Όταν είπε στον Μαουντμπάτεν να σταματήσει να παρεμβαίνει».

Υποστήριξε ακόμη ότι υπήρχε μια «ξεκάθαρη έλξη» ανάμεσά τους όταν πήγαν στο Μπάλμοραλ και ο Φίλιππος έκανε στα κρυφά πρόταση γάμου. «Δεν νομίζω ότι ζήτησε την άδεια του βασιλιά. Νομίζω ότι τη ζήτησε μετά», λέει ο Τζόμπσον.

Η Ίνγκριντ Σούαρντ, βιογράφος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty Magazine, σημείωσε: «Μια μέρα θα ξέρουμε αλλά κανείς μας δεν το ξέρει αυτό τώρα. Ο βασιλιάς είπε: Εντάξει αλλά είναι πολύ μικρή. Θα κρατήσουμε τον αρραβώνα κρυφό μέχρι να είμαστε έτοιμοι».

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και ο γάμος τους, ο πρώτος βασιλικός από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα.