Ως εξέλιξη άνευ προηγουμένου χαρακτηρίζει η Daily Mail την απόφαση της τελευταίας στιγμής – και με την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ – τα ενήλικα μέλη της βασιλικής οικογένειας μα φορούν σκούρα ρούχα αλλά όχι στρατιωτικές στολές στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου το Σάββατο.

Κι αυτό προκειμένου να υπάρχει ομοιόμορφη εικόνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στο παρασκήνιο υπήρχε ανησυχία πως ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος εγκατέλειψε και τους στρατιωτικούς τίτλους του εγκαταλείποντας τους βασιλικούς, θα ήταν ο μόνος που δεν θα φορούσε στολή, αφού δεν θα μπορούσε.

Ο 36χρονος πιστεύεται πως ήθελε να φορέσει τη στολή που φορούσε και στον γάμο του. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση από τη βασιλική οικογένεια, του επιτρέπεται να φορέσει μόνο κουστούμι, με όσα παράσημα του έχουν απονεμηθεί είτε όσο υπηρετούσε είτε από τη βασίλισσα.

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων του πατέρα και του αδελφού του, θα έπρεπε να εμφανιστούν με πλήρη στολή.

Το ζήτημα προέκυψε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν ο πρίγκιπας Άντριου ζήτησε να φορέσει τη στρατιωτική στολή του, αν και εγκατέλειψε τον στρατιωτικό τίτλο του όταν αποχώρησε από τα δημόσια καθήκοντά του στο ξέσπασμα του σκανδάλου Έπσταιν. Οι τιμητικοί τίτλοι του ωστόσο δεν του είχαν αφαιρεθεί.

Αυτό προκάλεσε ανησυχία στο Μπάκιγχαμ. Αν η απάντηση στο αίτημα του Άντριου ήταν αρνητική, τότε εκείνος και ο Χάρι θα ήταν οι μόνοι με πολιτικά παρότι υπηρέτησαν κανονικά στον στρατό.

«Υπήρξε ο κίνδυνος μεγάλης ντροπής» ανέφερε πηγή στη βρετανική εφημερίδα.

Η βασίλισσα αποφάσισε πως για να διατηρηθεί η ενότητα της οικογένειας και να αποτραπεί δημόσιος εξευτελισμός του εγγονού της, όλοι θα φορούν τα ίδια: πρωινά πανωφόρια και μαύρες γραβάτες οι άνδρες, απλά μαύρα σύνολα οι γυναίκες.

Πιστεύεται πως είναι η δεύτερη φορά σε πάνω από έναν αιώνα που η βασιλική οικογένεια δεν εμφανίζεται με στολή στην κηδεία μονάρχη ή συζύγου της.

Θεωρείται ωστόσο δημόσια προσφορά κλάδου ελαίας προς τον Χάρι, μετά τη συνέντευξη – ποταμό του ιδίου και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα τον περασμένο μήνα, στην οποία έριξαν βόμβες προς το παλάτι και κατηγόρησαν τον βασιλικό θεσμό για ρατσισμό.