Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη ανατολική Ουκρανία θα συμφωνούσαν να κηρυχθεί μια ολιγοήμερη εκεχειρία στην περιοχή για να επιτραπεί να ανασυρθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων και να διεξαχθούν έρευνες μετά τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους, δήλωσε ένας ηγέτης των ανταρτών, όπως μετέδωσε απόψε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι αντάρτες οι οποίοι έχουν εξεγερθεί εναντίον της κεντρικής εξουσίας του Κιέβου βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους των εθνικών αρχών και συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή τόσο των αρμόδιων ουκρανικών υπηρεσιών όσο και διεθνών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαραντέι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας οι ένοπλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία παρεμποδίζουν τις προσπάθειες έρευνας στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysian Airlines.

«Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα (σ.σ. διασποράς των συντριμμιών)… αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες» να ανασυρθούν συντρίμμια ή τα θύματα, είπε ο Σερχίι Μπασκόβσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.