Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, αφού το αεροπλάνο κατέπεσε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα.

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.

Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί και τα άκρα τους να έχουν πάρει αλλόκοτες γωνίες, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

Ένας άνδρας προσπάθησε να συλλέξει όσα περισσότερα διαβατήρια βρίσκονταν διασκορπισμένα στη μεγάλη έκταση ώστε να συγκεντρώσει τα ονόματα των νεκρών.

«Είδα από το μπαλκόνι μου ένα αεροπλάνο να χάνει ύψος και στη συνέχεια ακούσαμε δύο εκρήξεις», δήλωσε ένας από τους αυτονομιστές. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο από ένα μαχητικό αεροσκάφος ή ένα πύραυλο εδάφους-αέρος», είπε σημειώνοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αυτού του είδους τα όπλα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος σε τόσο μεγάλο ύψος.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, δήλωσε νωρίτερα ότι το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγιερ τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.