Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, ζήτησε να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

«Οι συνθήκες πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.

«Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» πίσω από τη συντριβή του Μπόινγκ 777, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο.

Ο Ολάντ ένιωσε, ανέφερε η ανακοίνωση, «βαθιά συναισθήματα» μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» στους συγγενείς των θυμάτων.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος και λυπημένος» από τη συντριβή του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους» έγραψε ο Κάμερον. Αξιωματούχοι «συσκέπτονται αυτή τη στιγμή για να συζητήσουν τις συνθήκες» του δράματος, προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμάται πως 5 έως 7 Βρετανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος.

«Δεν μιλάμε για τον αριθμό των θυμάτων. Προτεραιότητά μας είναι να μάθουμε εάν εμπλέκονται Βρετανοί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών.