Όσο οι πιθανότητες για καθαρή νίκη ενός εκ των δύο προεδρικών υποψηφίων εξανεμίζονται, οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης και ανά πολιτεία δικαστικής μάχης για την καταμέτρηση των ψήφων και την τελική ετυμηγορία.

Αμφότερα τα δυο κόμματα έχουν ήδη επιστρατεύσει εκατοντάδες δικηγόρους, όπως αποκαλύπτουν οι «New York Times», όσο η πιθανότητα για δικαστική μάχη γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη.

Πόσο μάλλον που ο Τραμπ προειδοποίησε αμέσως πως θα καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, θέλοντας να δώσει ένα πρόωρο τέλος στην εκλογική αναμέτρηση.

Τα μάτια όλων συνεχίζουν να πέφτουν στην Πενσιλβάνια. Καμία άλλη πολιτεία δεν παρακολουθείται τόσο στενά από τα κομματικά επιτελεία. Και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατέθεσαν ήδη διπλή προσφυγή στο δικαστήριο, τόσο στο πολιτειακό όσο και το ομοσπονδιακό, θέλοντας να μπλοκάρουν την απόφαση πολλών κομητειών της Πενσιλβάνια να επιτρέψουν στους ψηφοφόρους τους να διορθώσουν λάθη στις επιστολικές ψήφους, όπως η μη συμπερίληψη υπογραφής, που τις καθιστούν άκυρες.

Το φάντασμα του Ανώτατου Δικαστηρίου πλανάται για τα καλά πια πάνω από την πολιτεία, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ερίζουν για το κατά πόσο νόμιμη είναι η κίνηση της Πενσιλβάνια να επιτρέψει την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων που θα καταφτάσουν ακόμα και 3 μέρες μετά τη μέρα των εκλογών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την περασμένη βδομάδα το πολιτειακό σχέδιο, εκλογικές αρχές ωστόσο και κάποιοι πολιτειακοί δικαστές έχουν αντίθετη γνώμη.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή της Πενσιλβάνια έχει ήδη σταματήσει να καταμετρά τις ψήφους που έφτασαν μετά τις 3 Νοεμβρίου, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Χιλιάδες ακόμα ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν στην Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν και άλλες τόσες είναι οι επιστολικές ψήφοι, αν και εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και λαβυρινθώδη.

Πόσο μάλλον που η επιστολική ψήφος φαίνεται να ευνοεί τον Μπάιντεν, ένα γεγονός που γνωρίζουν αμφότεροι οι υποψήφιοι. Η εκλογική διαφορά παραμένει πολύ μικρή σε αυτές τις πολιτείες και μπορεί να γείρει την πλάστιγγα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, οπότε κάθε ψήφος μετράει. Μετράει όμως και η ακύρωσή της.

Όπως παρατηρούν οι «New York Times», οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει τις πιο επιθετικές κινήσεις στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική για να ακυρώσουν ψήφους πριν ακόμα καταμετρηθούν.

Κάτι που κατέληξε με τις δηλώσεις Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να σταματήσει η καθόλα νόμιμη καταμέτρηση, γεγονός που έφερε κατακραυγή και από τα δύο στρατόπεδα.

Οι «Times» θεωρούν πιθανή τη μετατροπή της γιορτής της δημοκρατίας σε παρατεταμένη δικαστική μάχη…