Εξάωρο θα δουλεύουν υπάλληλοι στη Σουηδία

Οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι έτσι θα μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες


ΚΟΣΜΟΣ
15:54
09/04/2014
Εξάωρο θα δουλεύουν υπάλληλοι στη Σουηδία
3
loading

Την ώρα που ο νότος της Ευρώπης υποφέρει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με εκατομμύρια πολίτες να είναι άνεργοι και άλλοι να υποβάλλονται σε μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα... στη Σουηδία οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν έναν «εργασιακό παράδεισο».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που θέλει τους εργαζόμενους να απασχολούνται μόλις έξι ώρες την ημέρα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι... αναρρωτικές άδειες και η χώρα θα γλιτώσει χρήματα.

Οι υπάλληλοι ενός κυβερνητικού οργανισμού στο Γκέτεμποργκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δουλεύουν έξι ώρες με κανονικό μισθό, ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά πλήρες ωράριο... επτά ωρών!

Ο Mats Pilhem, αντιδήμαρχος του Γκέτεμποργκ από το κόμμα της Αριστεράς, ελπίζει ότι το προσωπικό που θα εργάζεται έξι ώρες την ημέρα θα καταλήξει να παίρνει λιγότερες μέρες αναρρωτικής άδειας και θα έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα thelocal.se ο ίδιος είπε: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσουμε αυτό στη Σουηδία. Θα συγκρίνουε τις δύο ομάδες και θα δούμε ποιες διαφορές να ανακύψουν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες που παίρνει το προσωπικό και να αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά όσοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Pilhem, μια κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων στην πόλη έχει δοκιμάσει το εξάωρο ωράριο και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι προβαίνει σε «φτηνά κόλπα» για να κερδίσει την εύνοια των πολιτών ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει δοκιμαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Johnny Floxie

  Γατάκια... εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ πιο μπροστά, ούτε 8ωρο, ούτε 6ωρο, ούτε καν 3ωρο. ΜΗΔΕΝ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ! 100% ανεργία! Σαμαράς ολέ!

 2. avatar Δημητρης

  Σε μια χώρα νοικοκυρεμένη όπως ειναι η Σουηδία,με υποδομές ,νοοτροπία,παιδεία ,κτλ, μπορείς να κάνεις ότι πειραματισμούς θέλεις. Σ\' εμάς εδω από που να αρχίσεις ,και που να τελειώσεις.
  Το ισχυρό χαρτί τους βέβαια ειναι το φορολογικό τους σύστημα,το σύστημα υγείας,και παιδείας.Και τα τρία μαζί αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Κράτους.

 3. avatar Μίχας Νικολολιάκος

  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ! ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΥΤΑ!
  ΑΜΑ ΕΡΘΩ ΕΓΩ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟ 14ΩΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BEST CASE SCENARIO.
  Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΡΕ ΣΚΕΡΒΕΛΕΔΕΣ...
  ΜΙΛΗΣΑ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει