Μια «ασυνήθιστη μετάβαση» περνά η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής.

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Κέρι επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με
τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να
διασφαλιστεί ότι (η κατάσταση) θα ηρεμήσει». Ο αμερικανός υπουργός
κατήγγειλε «τη φρικτή βία στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας, στο
Κίεβο), η οποία συγκλόνισε τον κόσμο» την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις».

Ο Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας».

Ο Βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν (την Ουκρανία) από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Στο μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος της ελληνοκαθολικής εκκλησίας της Ουκρανίας Σγιάτολαβ Σεβτσούκ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ο αρχιεπίσκοπος που συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο εκτίμησε ότι οι πιο δύσκολες ημέρες φαίνεται να είναι παρελθόν, όμως «παραμένει ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου».

Ο κίνδυνος αυτός προέρχεται «από το εξωτερικό γιατί όταν δεν μπορούν να φάνε όλη την πίτα, τρώνε ένα κομμάτι», επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος.