Κερδίζει διαρκώς έδαφος η οργάνωση «Δεξιός Τομέας» (Πράβι Σέκτορ)- ακραία εθνικιστική, για πολλούς νεοναζιστική- και μάλιστα όχι μόνο στη Δυτική Ουκρανία όπου παραδοσιακά είχε πολλές συμπάθειες, αλλά πλέον και στο Κίεβο, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Ένα από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης, το πρόσωπο που προβάλλει τη δημόσια εικόνα της, είναι ο Αρτιόμ Σκοροπάντσκι, ο εκπρόσωπος Τύπου της, που μίλησε στον απεσταλμένο του «Ελεύθερου Τύπου» στο Κίεβο Θανάση Αργυράκη για την ταυτότητα της οργάνωσης, τους στόχους της στο εξής και τη δράση της το προηγούμενο διάστημα μέσα και έξω από την πλατεία Μαϊντάν.

Σύμφωνα με ουκρανικούς δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, η οργάνωση έχει ισχυροποιηθεί θεαματικά το τελευταίο διάστημα αφού, ακόμα και πολίτες που ουδεμία σχέση έχουν με νεοφασιστικές τάσεις, αν δεν την υποστηρίζουν, τουλάχιστον δείχνουν ανοχή απέναντί της.

Σήμερα εκτιμάται πως το εκλογικό ποσοστό της μπορεί να φτάνει ακόμα και το 10%, ποσοστό που διέθετε εο επίσης ακροδεξιό κόμμα «Σβομπόντα» που βρίσκεται στην ουκρανική βουλή. Ωστόσο φαίνεται πως χάνει τα μεγάλα  ποσοστά του, τα οποία περνούν στην Πράβι Σέκτορ κυρίως λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στην πλατεία Μαϊντάν.

Η «Πράβι Σέκτορ» είναι μια κλειστή παραστρατιωτική οργάνωση, υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια και αναπτύχθηκε κυρίως στη Δυτική Ουκρανία όπου υπάρχουν έντονα αντιρωσικά αισθήματα στον πληθυσμό.

Μπορεί ο Σκοροπάντσκι να υποστηρίζει ότι δεν κατέχει οπλισμό, ωστόσο είναι κοινό μυστικό στην Ουκρανία ότι τα μέλη της έχουν οπλισμό και μάλιστα βαρύ. Άλλωστε και μέσα στην πλατεία Μαϊντάν, μέλη της μπροστά από τα γραφεία τους που έστησαν ένα εμπορικό κατάστημα, φωτογραφίζονται με τα πιστόλια στη μέση. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά τα τεκταινόμενα με τη Χρυσή Αυγή και όταν στην Ελλάδα συνελήφθη η ηγεσία της, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πάβι Σέκτορ, προέβησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και σε συμπαράσταση προς της Χ.Α.

Ο Αρτόμ Σκοροπάντσκι είναι Ρώσος και όπως διευκρινίζει «εμείς δεν είμαστε αντιρώσοι, είμαστε κατά της σημερινής νέας ρωσικής αυτοκρατορίας και κατά του Πούτιν». Όσον αφορά την ιδεολογική ταυτότητά τους, λέει: «Είμαστε κατά του κομμουνισμού, αλλά δεν συμμεριζόμαστε την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία. Ούτε και αντισημίτες, όπως μας παρουσιάζουν, είμαστε. Αν πάρουμε την εξουσία, ούτε τους Εβραίους θα διώξουμε από την Ουκρανία ούτε τους σκουρόχρωμους. Όλα τα περί φασιστικής και ναζιστικής οργάνωσης είναι προϊόντα της ρωσικής προπαγάνδας για να μας διαβάλουν. Η οργάνωσή μας έχει οπαδούς σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, με εξαίρεση την Κριμαία».

Για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, που ήταν και η θρυαλλίδα για το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων στο Κίεβο, ο Σκοροπάντσκι δηλώνει πως ναι μεν η οργάνωσή του «δεν συμμερίζεται πολλές κινήσεις της ΕΕ, όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και η υποβάθμιση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών» αλλά «νιώθουμε την Ευρώπη πιο κοντά πας από ό,τι τη Ρωσία». Διευκρινίζει ωστόσο ότι η «ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρώπη δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Δεξιού Τομέα». 

Η οργάνωση είναι πάντως αντίθετη με τη διάλυση ή διχοτόμηση της Ουκρανίας. «Οι αποσχιστικές τάσεις υποκινούνται από τη Μόσχα στην Ανατολική Ουκρανία», τονίζει.

«Είμαστε μπροστάρηδες της επανάστασης και τέτοιοι θέλουμε να μείνουμε», καταλήγει. «Συμμαχήσαμε με τις “Δυνάμεις Αυτοάμυνας”. Παλέψαμε και ήμαστε καλύτερα οργανωμένοι από όλους γιατί επί είκοσι χρόνια εκπαιδεύουμε τα μέλη μας παραστρατιωτικά. Ακόμα η επανάσταση δεν έχει τελειώσει γι’ αυτό δεν αποχωρούμε από την πλατεία».

(Φωτογραφία αρχείου)