Κόσμος έξω από την Αγιά Σοφιά: Τουρκικά λάβαρα και συνθήματα

Δείτε live βίντεο


ΚΟΣΜΟΣ
18:09
10/07/2020
Κόσμος έξω από την Αγιά Σοφιά: Τουρκικά λάβαρα και συνθήματα
37
loading

Μετά την ιστορική απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά, μέσω της οποίας ανοίγεται ο δρόμος για να γίνει τζαμί, κόσμος έχει συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το μνημείο.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που μεταδίδει live εικόνα ο κόσμος ανά διαστήματα φωνάζει συνθήματα, ενώ υπάρχουν και τουρκικά λάβαρα.

Δείτε το βίντεο

LIVE: Beauty shot of Hagia Sophia as court ruled its conversion to mosque

LIVE: Beauty shot of Hagia Sophia as court ruled its conversion to mosque

Δημοσιεύτηκε από Ruptly στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά: Η ιστορία του επιβλητικού μνημείου – διαχρονικού συμβόλου της ορθοδοξίας

Η Αγιά Σοφιά είναι ένα ιστορικό μνημείο για όλο τον κόσμο ενώ αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο κόσμημα της Κωνσταντινούπολης. Επιβλητική και κουβαλώντας ένα σπουδαίο παρελθόν προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Αγιά Σοφιά για την ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί το πιο διαχρονικό της σύμβολο ενώ η ιστορική απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί (δείτε εδώ περισσότερα).

Η ιστορία της ξεκινάει από το 537

«Νενίκηκά σε Σολομών», αναφώνησε όλο ενθουσιασμό ο Ιουστινιανός στις 27 Δεκεμβρίου 537 πρωτοαντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, ο οποίος παραμένει ένα από ορόσημα της ορθόδοξης πίστης, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες βρίσκεται σε έδαφος μουσουλμανικό.

Αψηφώντας πολέμους, καταστροφές αλλά και το τοξικό δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, η Αγιά Σοφιά συνεχίζει να ρίχνει το φως της στην Κωνσταντινούπολη τόσο ως κληροδότημα της χριστιανικής της ιστορίας όσο και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Μεγάλη Εκκλησία της Βασιλεύουσας επιβλέπει αγέρωχα την Προποντίδα εδώ και 1.500 χρόνια συνδέοντας άρρηκτα τα χρονικά της με την πλούσια κοινωνική και οικονομική ιστορία της πόλης, ως ένας προνομιακός χώρος που θα μπορούσε να συνδέει γραμμικά το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, αν το ήθελαν κάποιοι.

aggiaisllhogiiiaa11

Ο περίλαμπρος λαός της χριστιανοσύνης μετατράπηκε αμέσως σε τζαμί μόλις η Πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών (αλλά και σε καθολικό ναό κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204!) και θα έπρεπε να περάσουν αρκετοί αιώνες ώστε να σεβαστούν οι Νεότουρκοι το βαρύ όνομά της και να τη μεταμορφώσουν σε μουσείο.

Ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτός που την άφησε στην αιώνια αταραξία της, μετατρέποντάς τη από μουσουλμανικό χώρο λατρείας σε μουσείο το 1934, αν και οι τουρκικές προκλήσεις δεν έλεγαν να κοπάσουν.

aggiaisllhogiiiaa15

Η Αγιά Σοφιά έχει διατρέξει την αυτοκρατορική περίοδο της Κωνσταντινούπολης όσο τίποτα άλλο, βλέποντας Ιουστινιανούς και Κομνηνούς και περνώντας από τη Μεσοβυζαντινή και την Υστεροβυζαντινή περίοδο στα σημερινά χρόνια. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της ίδιας της κοινωνίας που τη γέννησε…

Συνοπτική ιστορία

aggiaisllhogiiiaa14

Για περισσότερο από μία χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453 δηλαδή, η Κωνσταντινούπολη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του χριστιανισμού, έχοντας στην ίδια της την καρδιά τον λαμπρό μητροπολιτικό ναό που ήταν αφιερωμένος στην ιερή σοφία του Θεού.

aggiaisllhogiiiaa13

Το ξεχωριστό γεωγραφικό σημείο που επιβλέπει τα στενά του Βοσπόρου και χωρίζει φυσικά αλλά και συμβολικά την Ασία από την Ευρώπη είχε επιλεγεί για ανέγερση ναών και από τους πρώτους μεγαρείς αποίκους (Βυζάντιο) αλλά και τους ρωμαίους κατακτητές (Νέα Ρώμη), διέθετε λοιπόν ένα συμβολικό εκτόπισμα που θέλησε να εκμεταλλευτεί ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ χτίζοντας τον δικό του ναό πάνω στα ερείπια των παγανιστικών κτισμάτων.

Όταν λοιπόν εγκαινίασε τη Νέα Ρώμη του το 337 μ.Χ., ο Μεγάλος Κωνσταντίνος θεμελίωσε τον καθεδρικό ναό της πόλης για να τιμήσει τη νέα πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερσή του αποπερατώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και το 346 ήταν πανέτοιμος για τα λαμπρά εγκαίνιά του. Στα χρόνια του Αρκάδιου και συγκεκριμένα το 404, η πρώτη αυτή Αγια-Σοφιά πυρπολήθηκε και τη νέα της ανέγερση ανέλαβε ο Θεοδόσιος Β'.

aggiaisllhogiiiaa10

Η θεοδοσιανή Αγια-Σοφιά, που εγκαινιάστηκε το 415, δεν έμελλε βέβαια να μακροημερεύσει, καθώς ο μητροπολιτικός ναός έπεσε και πάλι θύμα, αυτή τη φορά της λαϊκής μήνης: η ξυλόστεγη βασιλική καταστράφηκε και πάλι από οπαδούς του πατριάρχη, κατά τις διαμάχες του τελευταίου με τον αυτοκράτορα. Κατά τη Στάση του Νίκα το 532, ο Ιουστινιανός τη βλέπει να πυρπολείται για άλλη μια φορά στην ιστορία της και αποφασίζει να την ξαναχτίσει με τρόπο τόσο μεγαλοπρεπή που να είναι δύσκολο για το χέρι του -εξωτερικού ή εσωτερικού- εχθρού να την κάψει.

Ο Ιουστινιανός προσέλαβε τους αρχιτέκτονες και γεωμέτρες Ανθέμιο από τις Τράλλεις (Τραλλιανός) και Ισίδωρο από τη Μίλητο (Μιλήσιος) να φιλοτεχνήσουν το νέο σχέδιο μιας επιβλητικής εκκλησιάς που να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια της δεύτερης αυτής Αγιας-Σοφιάς τίθενται στις 23 Φεβρουαρίου 532 και μετατρέπεται σύντομα σε έναν κατασκευαστικό άθλο με κολοσσιαίες διαστάσεις.

aggiaisllhogiiiaa9

Χρειάστηκαν έξι χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, κάπου 10.000 τεχνίτες αλλά και 120 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωσή της, αν και πάλι αν δεν επιστρατευόταν ο απανταχού ελληνισμός δύσκολα θα ολοκληρωνόταν. Ο καθένας έστελνε ό,τι είχε για την ανέγερση του λαμπρότερου χριστιανικού ναού: η Μάνη και η Κάρυστος τα χαρακτηριστικά πράσινα μάρμαρά τους, η Φρυγία τα ροδί και η Αίγυπτος τα κόκκινα, όταν και έγινε σαφές πως καραβιές ακόμα χρυσού, ασημιού, πολύτιμων λίθων και ελεφαντόδοντου απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός της διάκοσμος.

Αφού κινητοποιήθηκε ο γνωστός κόσμος για την εξεύρεση των πολυτελών αγαθών, ο Ιουστινιανός ήταν έτοιμος να εγκαινιάσει τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στις 27 Δεκεμβρίου 537. Το θέαμα που αντίκρισε ο αυτοκράτορας τον έκανε να αναγνωρίσει την υπεροχή της Βασιλικής του έναντι του ξακουστού Ναού του Σολομώντα, αναφωνώντας όλο χαρά: «Δόξα τω Θεώ, το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών»!

aggiaisllhogiiiaa8

Μια ακόμα προσθήκη θα λάμβανε χώρα ώστε να πάρει η Αγια-Σοφιά τον τελικό της χαρακτήρα: 20 χρόνια μετά τα πρώτα θυρανοίξια, κατά τον Εγκέλαδο του 557, ο τολμηρότατος κατασκευαστικά θόλος της εκκλησίας κατακρημνίστηκε.

Την εκ νέου ανέγερσή του ανέλαβε ο ανιψιός του Ισιδώρου, Ισίδωρος ο Νεότερος, ο οποίος τον κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό σχεδιαστικά. Τα δεύτερα εγκαίνια της ιουστινιάνειας Αγια-Σοφιάς τελέστηκαν με πάσα επισημότητα στις 24 Δεκεμβρίου 563 και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν έτοιμο να μακροημερεύσει.

Αυτό ήταν, η Αγία Σοφία θα αποτελούσε πια το απόλυτο κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού για τα επόμενα χίλια και πλέον χρόνια, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Εκεί αποθέωναν τους νέους αυτοκράτορες, εκεί πενθούσαν τις εθνικές τραγωδίες, εκεί θρηνούσαν τις συμφορές και εκεί πανηγύριζαν τους θριάμβους τους οι Βυζαντινοί, με τη μεγαλοπρεπή εκκλησιά να ακολουθεί κατά πόδας τις ζυμώσεις και τις περιπέτειες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

aggiaisllhogiiiaa4

Εκεί θα ακουστεί για τελευταία φορά η στερνή ορθόδοξη λειτουργία στις 29 Μαΐου 1453, όταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ’ Δραγάσης Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε δίπλα στον λαό και απολογήθηκε για τα λάθη του, έφυγε για τα τείχη της πόλης όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Το τέλος της χριστιανικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης θα σήμανε και το τέλος της Αγια-Σοφιάς ως εκκλησίας, αφού με την επικράτηση των Οθωμανών μεταμορφώθηκε σε τέμενος και πλέον περιβαλλόταν από τους τέσσερις χαρακτηριστικούς μιναρέδες της.

Πέντε σχεδόν αιώνες αργότερα, με την επικράτηση του κοσμικού Κινήματος των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ, η Αγια-Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο (1934), θυμίζοντας και πάλι το αρχιτεκτονικό θαύμα του Ιουστινιανού και τη σπουδαία αυτοκρατορία του.

aggiaisllhogiiiaa6

Μοναδικό διάλειμμα στην αδιάλειπτη ορθόδοξη παράδοση της Αγιάς Σοφιάς ήταν η περίοδος 1204-1261, όταν η Επτάλοφος έπεσε στα χέρια των Φράγκων που μετέτρεψαν πρόθυμα τον λαμπρό ναό σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία (επισκευάζοντας τις μεγάλες φθορές του).

Ο Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος την επανέφερε στην ορθόδοξη λατρεία κατά τη στέψη του εκεί στις 15 Σεπτεμβρίου 1261, έναν μήνα μετά την ανάκτηση της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους Σταυροφόρους.

Η κορυφαία ίσως στιγμή της βυζαντινής ναοδομίας συνέχισε να αποτελεί σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και κατά την οθωμανική της περίοδο, αν και τότε γνώρισε νέες σημαντικές καταστροφές.

Αρχιτεκτονικό θαύμα

aggiaisllhogiiiaa2

Η Αγιά Σοφιά είναι χτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Το κύριο σώμα του οικοδομήματος έχει ορθογώνιο σχήμα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ., επιβλέποντας τον πρώτο λόφο της Βασιλεύουσας. Τέσσερις τεράστιοι τετράγωνοι στύλοι (πεσσοί) υποστηρίζουν τα ισάριθμα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο μεγαλοπρεπής θόλος με τη διάμετρο των 31 μέτρων.

Η τρίκλιτη τρουλαία βασιλική έχει αποτελέσει με τον νεωτερικό σχεδιασμό της πρότυπο για πολλές βυζαντινές εκκλησίες αλλά και μουσουλμανικά τεμένη, καθώς η πρωτοφανής αρμονία φωτός και αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει έγινε κι αυτή με τη σειρά της σύμβολο του βυζαντινού κόσμου. Όσο για τα 100 παράθυρα της Αγιάς Σοφιάς που τη λούζουν στο φως, προσφέρουν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της.

aggiaisllhogiiiaa3

Στην κορυφή του θόλου έφερε άλλοτε τον μεγάλο «Ερυσίπτολι Σταυρό», το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει πλέον αντικατασταθεί από την ημισέληνο.

Κληρονομιά της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος είναι και οι τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν το κύριο κτίσμα.

Ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος της Αγια-Σοφιάς φιλοξενούσε σημαντικά ψηφιδωτά της βυζαντινής μνημειακής τέχνης, τα οποία έχουν υποστεί κι αυτά με τη σειρά τους εκτεταμένες φθορές στους τόσους αιώνες της παρουσίας της.

Κατά τους παλαιολόγειους χρόνους (13ος-14ος αιώνας), ο μητροπολιτικός ναός υπέστη για άλλη μια φορά σημαντικές καταστροφές και η επισκευή του κάλεσε σε ριζική επαναδιακόσμηση του εσωτερικού.

Το μνημείο έλαβε έτσι την τελική του μορφή, με την οποία σώζεται μέχρι σήμερα.

aggiaisllhogiiiaa7

Στην υπαίθρια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή στεκόταν άλλοτε η «κομψή φιάλη», η περιβόητη μαρμάρινη κρήνη που φέρει την καρκινική επιγραφή «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν - ξέπλυνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπό σου).

Η Αγιά Σοφιά δεν είναι μόνο ένα πνευματικό και πολιτικό σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ένα διαχρονικό ορόσημο της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, αλλά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κατάφερε να επιβιώσει ως τις ημέρες μας σε πείσμα όσων την ήθελαν ερείπια…

Ωστόσο, το μέλλον της αυτή τη στιγμή μένει μετέωρο και στα χέρια του Ερντογάν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Μενελαος

  Υπάρχουν περίπου 50 ιστορικά τζαμιά σε όλη την Ελλάδα.Να τοποθετηθούν άμεσα σταυροί σε όλα και να λειτουργήσουν ως εκκλησίες.Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα.

 2. avatar Και τα μυαλά στα κάγκελα

  Είμαστε ένα βήμα πριν τις προφητείες και εσείς ακόμα δν πιστεύετε...ο εγωισμός σας δν σας αφήνει να δείτε... νομίζετε ότι είστε πιο έξυπνοι αλλά για εμάς είστε πνευματικά τυφλοί!!!

 3. avatar ΦΑΤΕ_ΤΗ

  Καλά έκανε, να ξυπνήσει η Ευρώπη των δικαιωματιστών-μουσουλμανολάγνων- lgbtq-ANTIFAδων -μαμα μέρκελ και όλο αυτο το ΝΕΟαριστερίστικο(new left) κατασκεύασμα που έχει καταντήσει πλέον η ευρώπη !!!

 4. avatar Manolis Deltas

  Οι Τούρκοι μεταχειρίζονται τα μνημεία της χώρας τους σύμφωνα με τον πολιτισμό τους.Είναι γνωστό τι έπραξαν στην Παλμύρα και στην Μπαμιγιάν οι ισλαμιστές αδελφοί του Ερντογάν.Το ερώτημα είναι τι προσφέρουν σαν σύμμαχοι στην Δύση οι σημερινοί Τούρκοι.Προασπίζονται την ελευθερία; την δημοκρατία;τα ανθρώπινα δικαιώματα;Όχι βέβαια όταν έχουν ακόμη σκλαβωμένους λαούς και σπεύδουν να σκλαβώσουν ,να λεηλατήσουν και να αλλοιώσουν άλλους χρησιμοποιώντας σαν όπλο και την ισλαμική υπεργεννητικότητα.

 5. avatar geonewer

  Κουλή, περιμενουμε την εθνοσωτηριο ομιλία σου στα εγκαίνια του ισλαμικο τεμένους στο Βοτανικό. Ομως ξέρατε τι κάνατε, ένα ολόκληρο λαό νενεκους να περιμένουν με αγωνία τα επιδόματα φτωχειας και ένα στρατό ορντινατσα των λαθρομεταναστων για να μην σας πάνε στο Γουδη! Άκουγα σήμερα τον Τσάμικο του Χατζηδάκη και τον αφιέρωνα νοερά στην \'ελληνικη\' Βουλή. Ουστ κοπριτες...

 6. avatar ουρανια

  Κε Ταγίπ. Μεγάλος πολιτικός θα ήσασταν αν η ευφυΐα σας κατάφερνε να υπερκεράσει αυτά τα συμπλέγματα περί τον δυτικό πολιτισμό. Ούτε Αισχύλο έχετε, ούτε Μπετόβεν, ούτε Πικάσο. Βρε ούτε Καλατράβα να σας χτίσει μιά γέφυρα (επικοινωνίας;) της προκοπής... Η γονυκλισία φαίνεται να είναι το κέντρο της φιλοσοφίας σας κι αυτό δίνει το μέτρο της πολιτικής κατάντιας σε μιά χώρα σαν την Τουρκία που έχει μεν δυνατότητες, αλλά για να γίνει πραγματικά μεγάλη χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και όχι κλοπές εδαφών και θαλασσών, ούτε εισβολές και αμφισβητήσεις μεγάλων συνθηκών. Ο Αλλάχ επειδή είναι πράγματι μεγάλος, σίγουρα σας έχει βαρεθεί. Έχει τσαντιστεί σφόδρα που αναγκάζετε τον ταλαίπωρο λαό σας να προσεύχεται σε χώρο που κτίστηκε για άλλους πιστούς. Βέβαια στο εγγύς μέλλον το μνημείο αυτό θα αποκατασταθεί ως χριστιανικός ναός με την έγκριση ευφυών και ακομπλεξάριστων Τούρκων πολιτικών και πολιτών, ανεβάζοντας τον τουρισμό στην Πόλη και βοηθώντας στην καλύτερη επικοινωνία των Λαών μας. Κε Πρόεδρε είχατε μιά ευκαιρία. Τη χάσατε.

 7. avatar Hami Aksoy, εκπρόσωπος Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

  ‎«Το γεγονός ότι η Ελλάδα, η μόνη εναπομένουσα ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τζαμί στην ‎πρωτεύουσά της, ταράζεται από την απαγγελία του Ιερού Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι ‎ένα παράδειγμα που απεικονίζει την στενόμυαλη ψυχολογία αυτής της χώρας, ειδικά σε μια ‎εποχή που τα καλέσματα για προσευχή μπορούν να ακουστούν από τους μιναρέδες στην ‎Ευρώπη και η σημασία της αρχής του αμοιβαίου σεβασμού εκτιμάται όλο και περισσότερο».

 8. avatar χώρα του είναι

  ότι θέλει κάνει. το θέμα είναι είναι τι κάνει ο κοπρίτης αγράμματος έλλην που ζυμώθηκε από την αρβελέρ ότι το βυζάντιο είναι αυστραλέζικο και όχι ελληνικό. το μείζον θέμα ήταν η χάλκη τόσα χρόνια. από διπλωματία και εξωτερική πολιτική για δεκαετίες είμαστε πρώτοι. έλληνα μην αγχώνεσαι άραξε και φτιάξε την πίτσα σου. σου δόθηκε χρόνος να γίνεις ισχυρός και τον πέταξες. δώσε επίδομα στον ξένο και άσε να πεινάει ο έλληνας. Πότε είναι το επόμενο πραιντ?

 9. avatar ΤΕΛΑΜΩΝ

  ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΖΑΜΙΑ... ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ ??? ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ?

 10. avatar Lxι

  Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στη Λιβύη. Καλύπτουν τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών με τέτοια διατάγματα.

 11. avatar Ξένα ΜΜΕ

  Εκτενείς αναφορές σε όλα τα ξένα μέσα. Μιλουν για νίκη του ερντογαν και την αμηχανία που δείχνει όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Στις πρεσπες πανυγηριζαν οι Σκοπιανοί, οι Έλληνες με κατεβασμένο το κεφάλι τρώγανε ξύλο χημικά και συλλήψεις. Τώρα πανυγηριζουν οι Τούρκοι, οι Έλληνες πάλι με κατεβασμένο το κεφάλι ακούγοντας κυβέρνηση με σύμφωνη την αντιπολίτευση να ανακοινώνουν τζαμί στην Αθήνα και μάλιστα θα το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στα χέρια του χειροτερου πολιτικού προσωπικού της ιστορίας της. Κρίμα, πολιτικοί αρπακτικά που ξεφτιλίζουν καθημερινά τον λαό. Η Ελλάς βρίσκεται υπό κατοχή των πολιτικών της. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Βλέπετε, τα δίνουν τα παραχωρουν όλα και το μόνο που σκέφτονται είναι τα λεφτά στην τσέπη τους. Εάν δεν κάνει κάτι όλο το πολιτικό φασμα να το σταματήσει αυτό η λύση φαίνεται μόνο σε μια μεγάλη εξέγερση του λαού ενάντια στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς όλων των κομμάτων. Δεν πάει άλλο, μας έχουν ξεφτιλίσει. Ειλικρινά δεν βλέπει πολύς κόσμος άλλη λύση πάρα μονάχα εξέγερση ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ........................

 12. avatar Ν.ΚΟΝΤΟΡΟΣ

  μετά από περίπου 70 με 80 χρόνια παρένθεσης ως \"Τουρκική Δημοκρατία\", οι γείτονες εκ του 1073 επιστρέφουν σιγά σιγά στα Οθωμανικά σύμβολα και λάβαρα γιατί αυτό είναι. Έχουν πλήρη συνείδηση πως είναι καταπατητές και τί αξία έχουν τα σύμβολα που σκλάβωσαν. Σιγά σιγά για 370 χρόνια έτρωγαν τη σπουδαιότερη Αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι που την άλωσαν. Φυσικά παίξανε κι άλλοι ρόλο. Απέναντί τους οι θλιβεροί \"νεοέλληνες\" μια θράκα δειλών ενός τεχνητού κράτους που από το 1821 είχαν ρωμαίϊκη συνείδηση αλλά μετα το 1922 πάγωσαν και σιγά σιγά άρχισαν να κρύβονται πίσω από κίονες και νεκρά αλλά βολικά \"μεγαλεία\" 3000 χρόνων. Βολικά γιατί αυτά δεν έχουν αντίπαλους. Με μια κορφολογημένη ιστορία 10 βολικών γεγονότων, όπως Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Μέγας Αλέξανδρος, απόγονοι φιλοσόφων που δεν έχουν ιδέα τί είπανε γιατί ξέρουν πως δεν έχουν καμία πραγματική σχέση μαζί τους. Ντύνονται με χλαμίδες και παίρνουν τα βουνά, κάνουν ωδές happening στο Δία, περιφέρουν φαλλούς στο Μοναστηράκι κάθε απόκριές. Σήμερα ο Ερντογάν τους έκανε να μαζευτούν ακόμα περισσότερο κουβάρι πίσω από τον κίονα που κρύβονται. Ελπίζω μια μέρα να γεννηθούν άξιοι Ρωμιοί που να έχουν συνείδηση αυτού που τους έκλεψαν. Εμείς (φυσικά κι εγώ μαζί) αποδειχτήκαμε δειλοί και λιγόψυχοι.
  Ας μας συγχωρέσει ο Θεός

 13. avatar Επαναλαμβάνω

  Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.
  Μαχάτμα Γκάντι

 14. avatar Destroy this temple

  And I will rebuilt it in three days...

 15. avatar athanasios lalas

  @lala θα προτιμουσα το σπιτι του ερντογαν αλλα δεν εχουμε.

 16. avatar athanasios lalas

  να μετατραπει αμεσα το σπιτι του κεμαλ στη θεσσαλονικη σε δημοσιο ουρητηριο

  1. avatar @Λάλα

   Για σκέψου λιγάκι, ο Ατατούρκ ήταν αυτός που προστάτεψε την Αγιά Σοφιά, το κοσμικό κράτος του Ατατούρκ θέλει να γκρεμίσει ο Ερντογάν. Για σκέψου καλύτερα, σε τι θα εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο?

 17. avatar Η ΤΟΥΡΚΙΑ του ΕΡΝΤΟΓΑΝ Σημερα ξερει οτι Ταπεινωσε τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ! και Ιδιαίτερα στον ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ στην ΗΓΕΣΙΑ του Οποίου Θέλει να Βρίσκεται με τον Ισλαμιστή ERDOGAN οπου οι Εκπληξεις και Εξελειξεις Δεν Αποκλειονται Οταν πισω απο τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ ! ειναι και οι ΤΖΙΧΑΤΗΣΤΕΣ ! Οι ΤΟΥΡΚΟΙ και το Παγκόσμιο ΙΣΛΑΜ ΜΙΣΟΥΝ τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ! .........ΕΛΛΑΣ !

 18. avatar Εicke

  Μην επιτρέψετε ν ανοίξει το τζαμί στο Βοτανικό!!!Με χίλιες δικαιολογίες ν ακυρωθεί!
  Π.χ.Παράνομος ο τοίχος.ψιλη η σκεπή,οικολογική μόλυνση κλπ....

 19. avatar @@@@@

  Πρώτα εκκλησία, μετά τζαμί, μετά μουσείο, τώρα πάλι τζαμί... και το επόμενο βήμα;

 20. avatar υπερβολές, μία διαμαρτυρία είναι

  Μην γινόμαστε άδικοι. Απλά διαμαρτύρονται οι γείτονες. Διαμαρτύρονται με το δίκιο τους, γιατί καθυστερεί ακόμα να ανοίξει το τζαμί στον Βοτανικό. Μιά, δυό, τρεις, ε δεν άντεξαν οι άνθρωποι, τα πήραν στο κρανίο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει